Biodiversiteit
Groene stad
Natuur
Duurzaam ondernemen

Nieuwe hotspot voor de natuur: vlindertuin Mot in Mokum 

Overnachten of vergaderen tussen de vlinders, in de nieuwe Amsterdamse vlindertuin Mot in Mokum kan het.
22-07-2019 - door Maartje

Foto: Vlinder in de tuin van Mot in Mokum

In mei dit jaar opende in Amsterdam een unieke hotspot haar deuren: Mot in Mokum. Een groen paradijs in Amsterdam-Noord dat vol staat met prachtig bloeiende planten om vlinders aan te trekken. Hier kun je vergaderen, overnachten of een workshop volgen om je kennis over vlinders op te vijzelen.

De vlindertuin is een initiatief van Nicky Castricum die al jaren droomde van een dergelijke plek. Nicky: "Ik droomde al langer van een vlindertuin, maar dit leek altijd onmogelijk tot ik een stuk land ter beschikking kreeg van de stichting NoordOogst waar ik mijn idee op goed geluk had voorgesteld. Pas vanaf dat moment ging ik me verder verdiepen en inlezen. Al snel bedacht ik dat ik het wilde omdraaien: de vlinders buiten en de mensen juist binnen in een kleine kas om ze te observeren."

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken heeft Nicky van zijn vlindertuin Mot in Mokum een hotspot gemaakt waar je kunt overnachten, workshops en cursussen kunt volgen, de tuin kunt bezoeken en vergaderruimte kunt huren. Of gewoon een uniek feestje kunt vieren natuurlijk!

 De vlindertuin in bloei

Inspiratie voor Nederlandse tuinen

Door zijn kennis te delen en de tuin als voorbeeld te laten dienen hoopt Nicky mensen te inspireren zelf ook aan de slag te gaan voor vlinders. "Het probleem lijkt soms te groot", aldus Nicky, "als individu kun je niet de hele landbouw veranderen maar je kunt wél een handje helpen in je eigen tuin, balkon of boomtuintje." Gelukkig zijn er al meer initiatieven in Nederland die de biodiversiteit willen vergroten en ons land weer aantrekkelijk willen maken voor insecten. Zo lanceerde Sprinklr een speciaal bij-vriendelijk plantenpakket en organiseren de Pollinators regelmatig grote zaaiacties.

Met de vlindertuin wil Nicky mensen helpen om zelf aan de slag te gaan. "Onze cursussen maken mensen bewust van de diversiteit van vlinders en hun relatie met planten en seizoenen. Met deze kennis kun je aan de slag in je eigen tuin of buurt." Hij heeft er ook bewust voor gekozen om mensen te laten overnachten op de tuin. Nicky: "Wie tussen de vlinders slaapt, kan niet weggaan zonder een ambassadeur te worden voor echte natuur in de stad: zonder kaalgeschoren bermen en liefde voor de beestjes!"

Nicky in de door hem opgerichte vlindertuin

We vroegen Nicky nog welke plant nou echt onweerstaanbaar is voor vlinders. Zijn verrassende antwoord: "Onkruid! Onkruid wordt vaak gevormd door onze inheemse planten en die zijn juist goed voor vlinders. Zo leggen ze bijvoorbeeld hun eitjes op brandnetels. Ik pleit dan ook voor het vergroenen van onze steden, wilde bloemen en planten in elke straat en mooie groene gevels: Lijkt mij een wereld waarin we willen leven."

Via zijn Facebookpagina deelt Nicky regelmatig leuke feitjes en kennis over vlinders dus volg Mot in Mokum ook daar.

Tuinieren voor jezelf én de beestjes

Wil je meer lezen over hoe je met jouw tuin of balkon de biodiversiteit kunt vergroten en insecten een handje helpt? Check dan ook deze blogs even:

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!