Biodiversiteit
Klimaat
Natuur

Nieuwe bossen in Nederland! 

Staatsbosbeheer wil 100.000 hectare nieuw bos aanplanten in Nederland. Wij vinden het een puik plan!
24-10-2016 - door Maartje
Herfstbos

Binnenkort meer mooie herfstbossen in Nederland

Staatsbosbeheer komt met een plan voor de ontwikkeling van 100.000 hectare nieuw bos in Nederland. Dit nieuwe bos zou moeten komen in het Groene Hart in de Randstad, in het Gelderse Rivierengebied en in de Veenkoloniën in Groningen en Drenthe. Ook zou er bos moeten bijkomen in de buurt van steden. 

Nederland heeft momenteel 356.000 hectare boslandschap wat neerkomt op 11 procent van het oppervlak. Het plan is om dit met 100.000 hectare uit te breiden, ofwel 25% meer bos! Staatssecretaris Dijksma nam het plan op 26 oktober tijdens de Nederlandse Klimaattop in ontvangst en tekende een intentieovereenkomst om dit de komende decennia uit te voeren.

Volgens Staatsbosbeheer kan het nieuwe bos in 2050 ruim 4 Megaton Co2 per jaar opslaan, wat een flinke bijdrage is aan de klimaatdoelen. Frisse lucht, minder Co2 en meer mooie bossen om van te genieten. Wij vinden het een zeer puik plan.

Kritiek op het kappen van bos door Staatsbosbeheer

De afgelopen weken kreeg Staatsbosbeheer wel heel veel kritiek, meldt de Nieuwsuur. Per jaar wordt namelijk driehonderdduizend kuub hout uit de bossen 'gekapt'. Volgens Staatsbosbeheer gaat het hierbij om het 'verjongen' van het bos voor betere biodiversiteit en natuurbeheer, maar milieu-organisaties zijn kritisch. Zij denken dat het Staatsbosbeheer vooral om de 25 miljoen winst die het vanuit de houtindustrie oplevert te doen is. Jonge bomen nemen volgens onder andere het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu namelijk minder CO2 op dan oude bomen. 

Meer bomennieuws

Wist je dat ASN Bank een heel bos aan het planten is? Elk jaar worden er nieuwe bomen geplant in het Bos van Idealen door mensen die 25 jaar klant zijn van de bank. In India pakken ze het iets grootser aan, daar werden op een dag maar liefst 50 miljoen (!) bomen geplant! En ook in Afrika zijn er grootste plannen: de Green Wall Warriors willen met hun speciale bomenplanttechniek een 8.000 km lange 'Great Green Wall' aanleggen, die verwoestijnde stukken in de Sahel in Noord-Afrika weer groen moet gaan maken. En gelukkig is er tevens goed nieuws voor bomen die er al staan, deze machine kan bomen in zijn geheel verplaatsen zodat er minder gekapt hoeft te worden.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!