Need a drink? Met deze biertjes op het terras zit je goed! 

10-08-2016

Het is vakantie! En dan is er niks fijners dan met een biertje op het terras te zitten. Hoog tijd, dus, om te kijken wat het duurzaamste biertje is.

Het biertje van weggegooide aardappelen

Pieper Bier is het nieuwe, lokaal gebrouwen speciaalbiertje van Instock. En speciaal is hij zeker, want deze is gebrouwen van geredde aardappels die anders verspild zouden zijn. In Nederland haalt jaarlijks minstens 340 miljoen kilo aardappels ons bord niet. Wat daarnaast speciaal is aan het biertje is de houdbaarheidsdatum. Mede door een verkeerde interpretatie van de ‘ten minste houdbaar tot’ datum vindt zo’n 42% van alle voedselverspilling thuis plaats. Instock gelooft dat deze wetgeving toe is aan vernieuwing. En daarom hebben ze een ‘ten minste heerlijk tot’ datum op het flesje gezet. Eerst gewoon kijken, ruiken en proeven voordat je iets weggooit! Want lekker, dat is ie zeker! 

Van pis naar pils

De organisatie van het Deense festival Roskilde maakt op een wel heel bijzondere manier pils. De 100.000 bezoekers kunnen in speciale metalen toiletten hun plasje plegen, dat vervolgens in opslagtanks terecht komt. hier wordt vervolgens bier van gemaakt. Het idee erachter is om afval om te zetten naar iets waardevols, vertelt Leif Nielsen tegen de Britse krant The Guardian. Als alles volgens plan verloopt zijn op de editie van 2017 de eerste gebeercyclede biertjes te verkrijgen.

Bijzondere biervrouw in een mannenwereld

Henriette Waal is naast kunstenaar en ontwerper ook bierbrouwer. Met haar Buitenbrouwerij reisde ze van hot naar her om met lokaal aanwezig water bier te maken. Bijvoorbeeld met sloot- gracht- of - op Terschelling - zeewater. Aan OneWorld liet ze weten: 'Het bewustzijn en kennis van water is vaak minimaal. Ik zie bier als een product waarmee je serieuze dingen kunt aankaarten, de opwarming van de aarde bijvoorbeeld. Bier brouwen is een mooie manier om een verhaal te vertellen over water, met een product kun je mensen goed bereiken.' Haar biertjes zijn niet commercieel te koop, maar er bestaat een kans dat je ze tegenkomt op een festival.

Gulpener en Grolsch zijn de Nederlandse toppers

Rank-a-Brand heeft Nederlandse biermerken gekeurd op het gebied van duurzaamheid. Al jaren steken 2 Nederlandse biermerken er bovenuit: Gulpener en Grolsch. Gulpener krijgt veel punten toegekend vanwege de transparantie over het klimaat- en milieubeleid. Ook maakt Gulpener gebruik van 100% 'Milieukeur'- of 'EKO'-gecertificeerde grondstoffen. Grolsch is transparant over haar beleid én ambitieus. Daarnaast heeft het merk één van de meest milieuvriendelijke bierbrouwerijen ter wereld.