Nederlandse stranden 6590 kilo afgevallen - MyBeach Cleanup Challenge 

24-08-2013

Dagje strand, maar dan anders

“Dagje strand, anyone?” luidde de oproep voor de bloggers van VDWVM. Ik moest er dan wel heel vroeg voor opstaan, maar ik was nog nooit op Schiermonnikoog geweest en was eigenlijk wel heel nieuwsgierig naar de actie MyBeach Cleanup Challenge, die na een maand bijna aan haar einde liep. Helpen een stukje van de Nederlandse kust van aangespoeld afval ontdoen klonk als een nobele daad om voor naar Schier af te reizen, en ik was heel benieuwd wat we zoals zouden tegenkomen.

“Eilandmensen zijn over het algemeen wel relaxed, toch?” stelt mijn medereiziger me gerust terwijl ik voor de zoveelse keer op mijn horloge kijk. De boot naar Schiermonnikoog vertrekt in verband met drukte een half uur later dan gepland. Als ik maar op tijd bij het startpunt ben en niet over het strand achter de groep aan hoef te rennen. Gelukkig word ik op het strand verwelkomd door Henk, die twee andere laatkomers en mij naar de rest van de groep brengt. Op de trekker.

Chips 'Fromage' en vissersnetten

Over het zand hobbelen we naar het startpunt. Vanaf hier lopen we, met de wind mee, vijf uur lang met 16 mensen over het strand en rapen alles wat er niet hoort. Soms moet ik het even vragen. Een stukje sponzig materiaal, waarvan ik niet weet of het natuurlijk is. Mag het blijven liggen? Merijn van MyBeach schudt zijn hoofd. “Peurschuim”, zegt hij. Da’s echt killing. Vogels zien het drijven en denken dat het eten is.” De beelden uit Midway dringen zich op mijn netvlies. In de vuilniszak dus! Net als een knalblauwe afwasborstel, talloze ballonnenlintjes (soms per ongeluk, soms expres de lucht in gelaten), een verkleurde chipszak smaak “Fromage”, een halve tuinstoel, en vooral: heel veel vissersnetten. Verreweg het meeste afval komt van schepen: touwen, netten, restjes nylon. Er wordt onderling luchtig gebrainstormed over oplossingen: biologisch afbreekbare netten? Maarja, als die niet snel genoeg afbreken raken er toch weer vissen en dolfijnen in verstrikt...Enne... deze dode zongedroogde babyzeehond? Interessante vondst, maar we laten hem achter.

6590 kilo lichter

Om vijf uur stoppen we. De grote aanhangwagen puilt uit, we kunnen er nog net bij om een lift naar het strandpaviljoen te krijgen. Marchien en Eelco van MyBeach doen gauw een rekensommetje, en concluderen dat er zo'n 6590 kilo opgehaald is in de afgelopen 24 dagen. Henk rijdt de trekker naar de vuilstort. En voor ons is het tijd om een terrasje te pakken. Zongebruind, vermoeid en voldaan plof ik neer op een terrasstoel. Op een zomerzaterdag om kwart over zes op om afval op te rapen op een eiland 200km van huis? Ik kan het iedereen aanraden.

Dus: op de hoogte blijven? Volgend jaar meedoen met de MyBeach Cleanup Challenge? Meer weten? Check Stichting de Noordzee op Facebook of op hun eigen website