Groene stad
Natuur

Nederlandse natuur op de stoep 

Nederland heeft meer natuur dan je denkt, maar je moet het wel willen zien. Daar heeft de Hortus Botanicus Leiden iets op bedacht...
08-06-2020 - door Maartje

Bieslook gespot op straat

Woon je in de stad, dan kan het soms voelen alsof de natuur ver te zoeken is. Maar stiekem is er meer groen om je heen dan je denkt, je moet het alleen wel willen zien. Daar is nu iets op bedacht: botanisch stoepkrijten. In Nederland wordt het gepromoot door de Hortus Botanicus Leiden maar ook in Engeland en Frankrijk is het al een hit.

Een plukje gras op straat waar met stoepkrijt de juiste naam bij is geschreven: straatliefdegras. Dat is het idee achter botanisch stoepkrijten. Want wat voor het ongetrainde oog gewoon onkruid is, is met een beetje extra kennis te duiden als een rode klaver, kleine varkenskers of zandraket. Want als je weet wat je ziet, krijg je er ook meer plezier in.

Althans, dat is de gedachte achter het botanisch stoepkrijten. De Hortus Botanicus Leiden is hierop het Project Stoepplantjes gestart waarmee ze de waardering voor wilde planten op de stoep willen vergroten.

Stoepplantjes spotten

Wildgroeiende planten op straat zijn juist heel nuttig: ze helpen de stad te verkoelen, bieden voedsel voor bestuivers en vogels en dragen bij aan de biodiversiteit. De hoogste tijd dus om ze wat meer te waarderen.

 Schijnpapaver gespot in mijn straat

Gemeenten dragen al hun steentje bij, zo wordt onkruid alleen verwijderd daar waar het in de weg staat, zo blijven er meer planten staan op plekken waar het niét in de weg staat. Als je volgender keer op straat dus even goed om je heen kijkt, zou je dus veel groen moeten kunnen spotten. En met een beetje geluk heeft een van je buren de naam er al bij gekrijt.

Botanisch stoepkrijten doe je zo

Voor iedereen die nog geen plantenexpert is, heeft de Hortus Leiden een handige poster gemaakt met de meest voorkomende planten op straat. En ook via de Facebook- en Instagrampagina van Project Stoepplantjes kun je je kennis vergroten.

In juni kun je de liggende vetmuur (Sagina procumbens) spotten op straat

Heel veel meer dan een stuk krijt heb je dan niet nodig om aan de slag te gaan! Zelf spotte ik met een beetje hulp van de Hortus al het kruipertje en de schijnpapaver in mijn eigen straat. Extra leuk, Little Vagabond heeft een stoepplantjes zoekkaart gemaakt waarmee je met kinderen op stoepplantjesjacht kunt. Ga je zelf ook botanisch stoepkrijten, gebruik dan vooral ook de hashtag #stoepplantjes om je eigen foto mee te delen.

Meer Nederlandse natuur

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!