Sociaal

Nederlanders kopen huis voor Syrisch gezin van eigen geld 

En in dat schattige huisje in het dorpscentrum van Easterlittens woont sinds kort de familie Yasin.
22-12-2016 - door Marly
De Friezen en Syriers bij elkaar

Bron: Catrinus van der Veen

De germeenschapszin is groot in het Friese Easterlittens. In dit kleine dorpje kochten zo'n 40 dorpsbewoners een huis voor een Syrische familie.

Een aantal initiatiefnemers hebben eigenhandig flyers in het dorpje verspreid, waarna er meerdere mensen geinteresseerd raakten in het idee. Deze geinteresseerde dorpsbewoners hebben zich vervolgens verenigd in de stichting Huis van de Wereld. Ze besloten een huisje te kopen in het dorp voor een Syrisch gezin.  'Je ziet al die ellende op tv en je denkt: stel dat wij dat zouden zijn? Dan zouden we toch ook geholpen willen worden?' vertelt Janneke, een van de vrijwilligers. Ze hebben het idee overgenomen van een naastgelegen dorp, waar de bewoners het oude dorpshuis hebben omgebouwd tot woningen voor asielzoekers.

Samen aan de pizza

In een schattig huisje midden in het dorp woont nu sinds november de familie Yasin. Vader, moeder en vijf kinderen. Op de eerste avond zaten de vrijwilligers en de familie Yasin al gezellig samen pizza en soep te eten. Dat was ook de allereerste keer dat de vrijwilligers hun nieuwe mede-dorpsbewoners ontmoetten. Maar het gaat erg goed. Ritjes naar de supermarkt, hulp bij het invullen van documenten; de dorpsbewoners staan altijd klaar voor de familie Yasin. Er zijn natuurlijk altijd wel een paar dorpsbewoners die het idee niet zo zagen zitten, maar over het algemeen valt dat reuze mee, vertelt Jan, een van de initiatiefnemers.

Rust en veiligheid

Wafaa, de moeder van het gezin vindt Easterlittens veilig, rustig en goed. Twee jaar geleden zijn ze gevlucht uit Aleppo. Het is mooi om te zien dat er zoveel mensen zijn die echt willen helpen, en daarbij de handen uit de mouwen durven te steken. De initiatiefneemster van TakeCareBnB bijvoorbeeld, dat is ook zo'n aanpakster. En er zijn nog veel meer goede initiatieven die vluchtelingen op weg helpen!

Profile picture for user Marly_emily@hotmail.com
Marly
Auteur
Marly | 23 jaar | Amsterdam | UvA | Internationale Betrekkingen | Voor de wereld van morgen | Wereldprijs | Hoe kunnen wij jouw duurzame idee verder helpen?