Nederlander werkt aan oplossing voor klimaatprobleem met olivijn 

Hoe zit het nu echt: is olivijn als opslagmethode voor CO2 een stille dood gestorven?
08-10-2015
Olivijn uitstrooien op het strand is de beste manier om CO2 op te slaan. Foto: still uit vimeo video

Olivijn uitstrooien op het strand is de beste manier om CO2 op te slaan. Foto: still uit vimeo video

Een paar jaar geleden leek het het ei van Columbus: olivijn. Dit groene gesteente haalt CO2 uit de lucht, waardoor het een ideale CO2 opslagmethode is en op grote schaal klimaatverandering tegen kan gaan. Verschillende media, van de Telegraaf tot Kassa Groen besteedden er aandacht aan. Maar het is al enige tijd stil rond dit wondergesteente. Is deze belofte een stille dood gestorven? Wij zochten het uit.

Volgens Eddy Wijnker (65) is het antwoord op onze vraag eenvoudig: "Nee", zegt hij, "voor de pers is het onderwerp misschien verdwenen, maar op de achtergrond gaat het steeds sneller."

Wijnker is oprichter van Greensand.nl, een bedrijf dat zich specialiseert in het importeren van olivijn. Hij kwam op het spoor van het bijzondere mineraal toen hij tijdens een aardbeving in China bijna een stuk olivijn op zijn hoofd kreeg. Hij googelde uit interesse naar informatie over de steen en kwam toen op het spoor van prof. dr. Olaf Schuiling. Deze Nederlandse professor verkondigt al jaren dat olivijn een goede manier zou zijn om CO2 op te vangen, maar tot dan toe luisterden weinig mensen. Wijnker belde de volgende dag prof. Schuiling en raakte zo enthousiast dat hij besloot om een bedrijf te beginnen. Wijnker wilde namelijk nog iets goeds doen voor de wereld:

"Ik ben 65 en opgegroeid in de hippietijd. We zouden toen de wereld gaan verbeteren, maar we hebben dat niet gedaan. We zijn van hippie yuppie geworden. Dit is mijn tweede kans."

Hoe vangt olivijn CO2 uit de lucht?

Een kwart van de aardkorst bestaat uit olivijn. Er is dus meer dan genoeg van het materiaal aanwezig. Als olivijn verweert dan "bindt" het CO2: de CO2 in de lucht komt vast te zitten in een andere stof, bicarbonaat. Deze stof wordt door regen vervolgens weggespoeld en komt in de oceaan terecht, waar zeediertjes het weer opnemen. Het komt uiteindelijk als kalk op de bodem van de zee terecht waar het miljoenen jaren kan blijven liggen.

Olivijn heeft in zuivere vorm een groene kleur en kan in allerlei vormen en maten geleverd worden: als grind voor paden, maar ook als breekzand voor het leggen van stenen of als bedekking voor daken. In zandvorm neemt olivijn het meeste CO2 op, omdat de stof het meeste contact met de lucht heef.

Wetenschappers zijn het eens: het werkt

Het bedrijf van Wijnker floreert aardig. In 2015 haalde Wijnker het eerste schip met 7.000 ton van het gesteente naar Nederland. Hij verwacht over enige tijd 50.000 ton te kunnen halen. De eerste jaren moest er veel geïnvesteerd worden in wetenschappelijk onderzoek, maar ondertussen zijn alle wetenschappers er wel over eens dat het werkt, aldus Wijnker. Op zijn website vind je een lange lijst met wetenschappelijke publicaties.

Langzamerhand merkt de ervaren ondernemer dat steeds meer overheden en bedrijven interesse hebben in olivijn. Hij werkt bijvoorbeeld samen met Stelling 2.0. Dit ambitieuze project wil rondom Amsterdam een "groene klimaatgordel" met planten en bomen aanleggen. Deze planten moeten fijnstof opvangen en de lucht gezonder maken. Olivijn zou dan als ondergrond kunnen dienen: naast dat het CO2 opvangt, groeien de planten ook nog eens goed op olivijnzand omdat er magnesium in zit. Ook hoopt Wijnker dat de bermen van alle wegen in Nederland met olivijn behandeld gaan worden: "Alleen met deze bermen kun je al 650 miljoen ton CO2 vastleggen."

De beste toepassing van olivijn is volgens Wijnker dat we ook de Nederlandse stranden met het mineraal behandelen. Als olivijn in contact met water komt, verweert het sneller. Bovendien rolt de korrel door de beweging van eb en vloed heen en weer. Daardoor gaat het verweringsproces nog sneller. "Eigenlijk moet iedereen een zakje olivijn kopen en op het strand uitstrooien."

Benieuwd naar meer over klimaatbescherming en de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied? Lees dan snel onze pagina over alles wat je over klimaatverandering wilt weten.