Nederland wordt natter, maar versteend 

Dit wist je niet: de hoeveelheid neerslag in Nederland stijgt, maar toch verstenen we.
14-12-2016
De initiatiefnemers van Hemelswater weten wel raad met de toenemende neerslag. Zij maken er gewoon bier van!

De initiatiefnemers van Hemelswater weten wel raad met de toenemende neerslag. Zij maken er gewoon bier van!

Termen als klimaatverandering, mensenrechten en neerslag worden te pas en te onpas gebruikt, zonder dat mensen weten waar het nu werkelijk om gaat. In deze wekelijkse serie worden de schokkende feiten achter deze termen blootgelegd. Vandaag deel 10: Nederland wordt natter en natter.

De gevolgen van klimaatverandering voor Nederland

We horen bizar veel over klimaatverandering in de media. Meestal zijn deze berichten niet goed. Zo sterven koraalriffen af, wordt het in Noord-Afrika en het Midden-Oosten almaar heter (dit werkt als een katalysator voor de onrust aldaar) en verdwijnen er om de haverklap grote brokken ijs van onze polen. Toch zijn de gevolgen van klimaatverandering voor Nederland iets minder voelbaar. Ja, de kans op een Elfstedentocht is drastisch verkleind, maar ook dat overleven we wel. Toch wil ik je wijzen op een groot probleem. Een probleem dat we dreigen te onderschatten. Nederland wordt natter en natter. 

Een huis vol water is niet fijn

De jaarlijkse neerslag in Nederland kent een geleidelijke toename. In 1910 bedroeg de gemiddelde neerslag 695 mm en in 2015 is dat opgelopen naar 880 mm. Dat is een toename over 106 jaar met 27%. Dat lijkt mee te vallen, maar kan toch voor grote problemen zorgen. Het water in de rivieren wordt hoger en hoger en kan voor overstromingen zorgen. Komt de hoogwaterstand van de Rijn van 1993 en 1995 nu gemiddeld eens in de 100 jaar voor. In 2050 is dat eens per 30 jaar en in 2085 in sommige scenario's vaker dan eens per 10 jaar. Ook kiezen steeds meer mensen voor een stenen tuin. Hierdoor loopt water minder goed weg. In Nederland is ruim 7 procent van het landoppervlak versteend. Daarmee is het, achter Malta, het tweede meest 'versteende' land van Europa, ver boven het Europees gemiddelde van een kleine 2 procent.

Wat te doen tegen neerslag? Drink een biertje!

We zien steeds meer projecten die zich richten op dit probleem. Dat is goed, want het mes snijdt aan 2 kanten: enerzijds worden mensen bewust gemaakt en anderszijds wordt er wat aan de toenemende neerslag gedaan. Denk aan ASN Bank Wereldprijswinnaar Hemelswater. Zij maken een heerlijk biertje van regenwater. Zullen grotere brouwerijen deze techniek binnenkort ook toepassen? Ook het verstenen van je tuin kun je simpel tegengaan. Waarom niet wat meer groen in plaats van die lelijke grijze tegels? Susanne schreef een blog over hoe jij je tuin hoosbui proof maakt. Ontkom je niet aan tegels? Kies dan voor de tegels van Rain(a)way. Deze bijzondere tegels laten het regenwater langzaam weglopen.

Fien ontwikkelde een tegel die neerslag in de grond laat doorsijpelen (foto: Rain(a)way)

Eerder verscheen in deze serie:

De komende zestig seconden gaat 23 hectare landbouwgrond verloren  |  Kinderarbeid is overal  |  Het gaat bizar goed met de wereld  |  Kantoorwoestijnen zijn een probleem, maar er zijn mooie oplossingen  |  Klimaatrampen eisen onnoemelijk veel levens  |  Waarom de klimaattop vooral belangrijk is voor kinderen  |  Er leven teveel vogels op straat  |  Groendaken zijn de longen van de stad  |  Onze plastic verslaving in schokkende cijfers (en wat je ertegen kan doen)