Sociaal
De duurzame baan

Nazanin helpt communities zelf uit de armoede komen 

Nazanin stapte over van techgigant Google naar social enterprise Tiny Miracles. Daar helpt ze communities hun armoedecyclus doorbreken.
23-11-2020 - door Pien
Nazanin Moarreff van Tiny Miracles

Nazanin werkt bij Tiny Miracles aan een meer gelijkwaardige wereld

Uitdagend werk, leuke collega’s en de wereld een betere plek maken. Dat willen we allemaal, toch? In deze rubriek spreken we met professionals die in de duurzame sector werken. Hoe zijn ze daar terecht gekomen, welke studie bracht ze op die plek en welke tips hebben ze als jij ook een duurzame baan zoekt? Dit keer spreken we met Nazanin Moarref, werkzaam in het Business Development & Partnerships team bij Tiny Miracles.

Wereldwijd leven er ruim 700 miljoen mensen van minder dan 1,90 dollar per dag: de grens voor extreme armoede. Hoewel dit percentage de afgelopen 25 jaar flink is afgenomen, is elke persoon er een te veel. En dat terwijl de United Nations verwacht dat dit percentage als gevolg van COVID-19 juist weer zal stijgen. Nazanin zet zich bij Tiny Miracles in om de cyclus van armoede te doorbreken. Hun ambitie: in 2030 een miljoen mensen uit de armoede hebben gehaald.

Armoede holistisch aanpakken

Net als rijkdom wordt ook armoede generatie op generatie doorgegeven. Die cyclus doorbreken, dat is waar Tiny Miracles zich voor inzet. Tiny Miracles is een social enterprise die 10 jaar geleden is ontstaan vanuit een diepe overtuiging om armoede te bestrijden op een effectieve, schaalbare en vooral meetbare manier.

“Samen met de Pardeshi-community in India hebben we een holistische aanpak ontwikkeld waarmee mensen hun cyclus van armoede kunnen doorbreken. De kern van deze methode is dat we mensen een programma bieden op het gebied van bewustwording, educatie, werkvaardigheden, gezondheidszorg en geluk. Juist door ons op al deze aspecten te richten lukt het mensen om uit de armoede te komen. Het geeft hen weer perspectief, nieuwe kansen en zelfvertrouwen”.

Onderdeel van het ‘5-pillar model’ van Tiny Miracles is de productie en verkoop van unieke designproducten, zoals tassen en vazen. Deze items worden gemaakt door de communities waar Tiny Miracles mee werkt, zodat zij een goed inkomen krijgen en kunnen werken aan hun toekomst.

Vrouwen uit de Pardeshi-community aan het werk in het Tiny Miracles atelier.

Geen werkdag hetzelfde

Bij Tiny Miracles houdt Nazanin zich primair bezig met het ontwikkelen van de online en e-commercestrategie. Maar omdat Tiny Miracles hard groeit en met een klein team is, komt er op de hectische werkdagen veel meer op haar pad en is geen dag hetzelfde.

“Sinds ik bij Tiny Miracles begonnen ben, heb ik allerlei verschillende taken op me genomen. Denk hierbij aan het opzetten van campagnes voor het verwerven van donateurs in India en Nederland, het herontwerpen van onze websites, new business acquisitie voor de Engelse markt, fotoshoots voor nieuwe producten, het onderhouden en opzetten van online verkoopkanalen zoals Google Ads, Amazon en Bol, maar ook PR en marketing voor onze social kanalen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik hou van een snelle aanpak en gelukkig kan ik op dat vlak helemaal mijn ei kwijt in mijn baan”.

In de nabije toekomst hoopt Nazanin betrokken te zijn bij het ontwikkelen van de community app van Tiny Miracles. Deze app zorgt ervoor dat de organisatie de impact kan meten van de gemeenschappen waar ze actief is. Mensen uit de community kunnen in de app bijhouden hoeveel ze gewerkt hebben, of ze binnenkort naar de tandarts moeten en hoeveel geld er op hun spaarrekening staat. Ook zorgt de app ervoor dat ze in contact met elkaar kunnen komen en blijven. “De app zorgt dus voor extra inzicht voor de community, maar geeft ons ook relevante, real-time data over de voortgang die we boeken”.

Nazanin en collega Lotte met mondkapjes, gemaakt door de Tiny Miracles-community

Van Google naar de duurzame sector

Dat Nazanin nu een duurzame baan heeft bij Tiny Miracles, is niet altijd al het plan geweest. Na haar bachelor in Commerciële Economie met een specialisatie in Sales & Marketing, proefde Nazanin aan de verschillende mogelijkheden in het bedrijfsleven. Daar ontdekte ze dat ontwikkelingen rondom tech en online haar het meest aanspraken. Ze werkte 2 jaar in Londen bij een tech start-up en volgde vervolgens een master in management met een focus op Digital Business. Na haar studie ging Nazanin aan de slag op het hoofdkantoor van Google in Dublin.

"Bij Google werkte ik als consultant en hielp ik Nederlandse bedrijven bij het verbeteren van hun marketing. Toen ik daar startte had ik in 3 verschillende landen gewoond in 4 jaar tijd. Ik had geen duidelijk plan en werd meegesleept in allerlei toffe dingen die op mijn pad kwamen. Bij Google heb ik ontzettend veel geleerd en ik heb dan ook geen seconde spijt van mijn tijd daar. Maar ik vroeg mij elke dag af waar ik nou écht mee bezig was. Als ik toch 5 dagen in de week zou werken, wilde ik mijn tijd liever besteden aan het leveren van een positieve bijdrage". 

Nazanin wilde de overstap maken naar een baan in de duurzame sector, maar wist niet goed waar ze moest beginnen. "Bijna niemand in mijn omgeving was werkzaam binnen duurzaamheid of ermee bezig. Daarom heb ik veel geluk gehad toen een collega bij Google mij doorverwees naar zijn nicht die haar eigen social enterprise had opgezet. Ik ben met haar koffie gaan drinken en eigenlijk was ik meteen verkocht. Vanaf het moment dat ik gestart ben bij Tiny Miracles weet ik dat alles wat ik doe direct bijdraagt aan the bigger picture: het bestrijden van armoede. Dat geeft een enorme voldoening". 

Tip van Nazanin: gebruik je netwerk

Hoe vind je nu net zo’n mooie, relevant en duurzame baan als Nazanin? Haar tip: maak gebruik van je netwerk!

“Zelf ben ik eigenlijk met veel geluk in deze baan gerold, maar in mijn ervaring wordt het gebruiken van je eigen netwerk vaak onderschat. Ik post wel eens verzoeken op LinkedIn en dat is vrijwel altijd succesvol. Er zijn altijd wel mensen die weer mensen kennen die een keer koffie willen drinken om je verder te helpen. Praat dus vooral met je omgeving en maak je plannen kenbaar. Het hoeft niet zo te zijn dat je direct een nieuwe baan in je schoot geworpen krijgt, maar je weet nooit wat eruit komt rollen. Een extra paar oren en ogen can get you that job!”

Meer duurzame jobs

Profile picture for user Pien van der Steen
Pien
Auteur
Freelance contentmaker, boomknuffelaar en dierengek. Wordt blij van verdwalen in de natuur, vegan koken en slimme ideeën die de wereld een stukje groener maken.