Eten en drinken
Duurzaam ondernemen

Natulatte zorgt voor een plantaardige koffiebreak 

Met hun melkpoeder op basis van haver helpt deze start-up je aan vegan lattes en warme choco op kantoor.
04-11-2020 - door Redactie
Astrid van Santen van Natulatte

Astrid van Santen van Natulatte

Of je nu op kantoor bent of onderweg: als je trek hebt in een cappuccino of romige latte kan je meestal geen koffie met plantaardige melk uit de automaat te halen. Daar heeft Natulatte een oplossing voor: vegan melkpoeder voor in de professionele koffiemachine. Astrid van Santen, oprichter van Natulatte, draagt zo haar steentje bij aan de transitie naar meer plantaardige voeding en het tegengaan van klimaatverandering.

Natulatte was een van de 6 finalisten van de ASN Bank Wereldprijs 2020. Benieuwd naar de andere finalisten en winnaars? Lees ook de interviews met BESE, DeWarmte, FALAFVAL, Forest Wool en Kumasi.

Uit een recente studie van Oxford University blijkt dat wanneer we vlees en zuivel laten staan, er 75% landbouwgrond minder nodig is dan we nu wereldwijd gebruiken. Dat is een gebied groter dan de Verenigde Staten, China en de hele Europese Unie bij elkaar. Als het aan Astrid ligt geven we dit gebied terug aan de natuur: “Al de planten en bomen die we dan terugkrijgen spelen een cruciale rol in het stoppen van klimaatverandering met de CO2 die ze opnemen”.

Maar dat is niet de enige reden waarom Astrid gestart is met Natulatte. De vee-industrie gaat gepaard met gigantisch veel waterverbruik en uitstoot van broeikasgassen, én met dierenleed. “Ik ben enorm geschrokken van het leed in de melkindustrie. Koeien kunnen in de natuur 20 jaar worden, maar melkkoeien zijn na 5 jaar ‘klaar’. En de snelle scheiding tussen moederkoe en kalfje is hartverscheurend”.

Een aantal jaar geleden stapte Astrid daarom zelf over op een plantaardig dieet. Tijdens het tappen van een kop koffie op het kantoor van een opdrachtgever, bedacht ze Natulatte. 

Melkpoeder, maar dan van haver

Om ervoor te zorgen dat er voortaan ook vegan cappuccino's uit koffieautomaten komen, ontwikkelde Astrid een plantaardige melkpoeder op basis van haver. Hierbij waren twee dingen het belangrijkst: de smaak moest écht goed zijn en het product moest koemelkpoeder 1 op 1 kunnen vervangen. “Dat maakt het overstappen op een plantaardige melkpoeder supersimpel”, aldus Astrid. Inmiddels is de productontwikkeling van Natulatte afgerond en zijn de eerste klanten enthousiast.

Astrid (rechts) naast een Natulatte koffiemachine

Ondertussen kijkt Astrid al verder dan alleen de koffiecorner op kantoor. Melkpoeder is wereldwijd het meest gebruikte dierlijke ingrediënt in voeding, zo wordt het gebruikt in koekjes, ijs, sauzen, brood, kruidenmixen en nog veel meer. Ook daar wil Natulatte een alternatief voor bieden. Niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld.

Van koffie verkeerd naar bakkie impact

In Nederland drinken we gemiddeld 4 koppen koffie per dag, en veel daarvan drinken we op het werk. Met het vervangen van zuivel in de koffie door een plantaardig alternatief is dus flink wat impact te maken. En dat is waar het Astrid om gaat. “Vervang je een koffie verkeerd door een Natulatte, dan scheelt dat al gauw 66 liter water- en bijna 1 m2 landverbruik”, vertelt Astrid, “En de CO2-uitstoot die je bespaart is gelijk aan het elektriciteitsverbruik van een gezin voor 3 dagen”. 

Volgens Astrid is een ander voordeel van Natulatte dat het een poeder is - in tegenstelling tot haver- of sojadrink in pak. Dit scheelt onnodig vervoer van water en een hoop verpakkingsmateriaal.

600.000 kopjes Natulatte

Als Natulatte in de prijzen valt, komt dat prijzengeld rechtstreeks terecht in 600.000 (!) kopjes Natulatte. “Met het prijzengeld kunnen we onze productie opstarten en gaan we Natulatte leveren aan onze eerste klanten”, aldus Astrid.

Maar het prijzengeld is niet de enige reden dat Astrid blij is dat ze in de finale staat. “Deelname aan de ASN Bank Wereldprijs is een geweldige kans voor groei en zichtbaarheid. Bovendien vinden wij het fantastisch om ons te kunnen verbinden, te leren van én te kunnen netwerken met andere duurzame ondernemers”. 

Van die andere ondernemers is Astrid het meest onder de indruk van mede-finalist Kumasi Drinks: “Het is zo vindingrijk dat ze de ‘waste’ van de cacaovrucht weten om te zetten naar een drankje. Kumasi heeft een prachtige missie om het verschil te maken voor cacaoboeren.”

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.