Lifestyle
Zero waste

Must-read Nederlandse duurzame boeken 

Zin om lekker op de bank te kruipen met een duurzaam boek? Dit zijn onze favorieten
12-12-2019 - door Redactie
Duurzame boeken Nederlands

Duurzame boeken Nederlands

Hoe gaan we dit uitleggen - Jelmer Mommers

Het boek 'Hoe gaan we dit uitleggen' van Jelmer Mommers, correspondent Klimaat bij De Correspondent, was voor veel mensen een echte eye-opener. In dit boek neemt Jelmer je mee in de geschiedenis van klimaatverandering, waarna hij twee situaties schetst voor onze toekomst. We hebben twee opties volgens Jelmer, waarbij één de duurzame optie is. Het boek is iets 'droger' dan een normaal lees- of non-fictieboek, maar zit bomvol informatie en is daarom een must-read. 

Het Zero Waste Project - Nicky & Jessie Kroon 

Het boek Het Zero Waste Project van de zussen Nicky en Jessie Kroon is voor veel mensen de start van een legere afvalbak. In het boek vertellen Nicky en Jessie hoe zij in aanraking kwamen met het plasticprobleem én er zelf iets aan besloten te doen. Verwacht veel achtergrondinformatie en feiten, gemixt met een persoonlijk verhaal (vol successen en mislukkingen) en een dosis aan praktische tips. Lekker luchtig om te lezen. Leuk detail: ook over het formaat, materiaal en het omslag van het boek is nagedacht, zodat er zo weinig mogelijk afval bij kwam kijken. 

Boeken duurzaam

Dit is een goede gids - Marieke Eyskoot 

Het boek Dit is een Goede gids van Marieke Eyskoot werd vertaald in het Engels en is inmiddels een bestseller. En dat is niet zo gek, want in dit boek vind je talloze lijstjes met praktische tips en adresjes. Op zoek naar een duurzaam parfummerk? Check het boek. Kijken hoe je water kunt besparen? Check het boek. Of gewoon nieuwsgierig of je ondergoed ook duurzaam kan zijn? Check dit boek! Door de harde kaft is het boek meer een koffietafelboek dan een paperback die je even in je tas gooit, dus vooral fijn om thuis op je gemak te lezen.

 Drawdown - Paul Hawken 

De titel liegt er niet om: Drawdown, het meest veelomvattend plan ooit om klimaatontwrichting te keren. Dit boek is samengesteld door Paul Hawken en werd door onder andere Maurits Groen in het Nederlands vertaald. In het boek vind je, volgende auteur, de 100 meest effectieve oplossingen om klimaatontwrichting te keren. De 100 oplossingen zijn samengesteld door een internationale coalitie van onderzoekers, professionals en wetenschappers. Daarnaast zijn 80 van de 100 oplossingen ook nog eens doorgerekend, compleet met benodigde investeringen en verwacht rendement. Wellicht verdien je dit boek wel terug!

Ooit aten we dieren - Roanne van Voorst 

In het boek Ooit aten we dieren van Roanne van Voorst wordt specifieker ingegaan op de toekomst van plantaardig eten. Volgens Roanne voorspellen wetenschappers dat veganistisch over een aantal decennia de norm zal zijn, en zullen onze kinderen vragen hoe we ooit dieren hebben kunnen eten. Met dit boek kun je je vast op die toekomst voorbereiden. Roanne gaat in gesprek met boeren én vertelt hoe zij zelf de transitie naar een plantaardig voedingspatroon maakte - en wat daar allemaal bij kwam kijken. Het boek heeft wel wat weg van de bestseller 'Dieren Eten' van Jonathan Safran Foer, die ook veel mensen al heeft geïnspireerd. Van deze auteur is ook het boek 'Het klimaat zijn wij' uitgekomen, waarin Jonathan verder ingaat op de gevolgen voor het milieu van de industriële veehouderij. 

Plastic soup atlas

Plastic Soup Atlas van de Wereld - Michiel Roscam Abbing

In opdracht van de Plastic Soup Foundation schreef Michiel Roscam Abbing dit koffietafelboek. Het boek, met een enorm formaat van 35 bij 25 centimeter, ontdek je de problemen van de plasticsoep. De auteur laat met veel illustraties en foto's zien hoe groot dit (plastic)probleem eigenlijk is én haalt een aantal oplossingen naar voren die ons kunnen helpen van onze plasticverslaving te stoppen. Anders dan de titel wellicht doet vermoeden is dit geen atlas met geogorafische kaarten, maar een informatief naslagwerk. 

Gewoon goed - Karen Kammeraat

Jarenlang verzamelde Karen Kammeraat voor haar platform Eerlijk Winkelen de beste duurzame adressen. Dit boek is een samenvatting van al haar ervaringen als 'goede consument'. De Gewoon Goed koopgids neemt je op een laagdrempelige manier mee langs allerlei verschillende producten. In dit boek leer je wáár je eerlijke producten vindt én hoe je producten die bijdragen aan een mooiere wereld herkent. Aan 'vingertje wijzen' doet Karen niet. Door middel van achtergrondinformatie, haalbare tips en eigen ervaringen probeert ze je te inspireren om bewuster naar je winkelmandje te kijken. 

Boeken duurzaam

Eerste Hulp bij Klimaatverandering - Anabella Meijer

De ondertitel is hoopgevend: in vijf stappen naar een bloeiende toekomst, voor jou en de planeet. Volgens auteur en 'visuaal consultant' Anabella Meijer is dan ook niet de techniek, maar de motiviatie van de mens dé uitdaging om de klimaattransitie een succes te maken. Het boek is anders dan andere boeken over klimaatverandering, omdat Annabella gebruik maakt van cartoons, verhalen, kleur en humor. De auteur is ervan overtuigd dat beelden beter werken dan woorden, en dus kun je in dit boek ouderwets bladeren langs pagina's vol schetsen en plaatjes. Van stap een (wetenschappelijke feiten in duidelijke taal) tot de laatste drie stappen (met vooral veel zelfspot) houdt dit boek je geboeid. 

Meer leesplezier

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.