Eten en drinken
Plastic
Zero waste

Multinationals beginnen verpakkingsvrije supermarkt! 

De test met de herbruikbare producten blijkt tot nu toe héél succesvol!
30-01-2019 - door Jessie
Foto: Loop

Foto: Loop

Verpakkingsvrij inkopen doen is al lang geen hype meer: deze trend wordt de laatste jaren alleen maar groter. En dat zien ook de grote multinationals. Daarom besloot een gedreven ondernemer een nieuwe start-up te starten: Loop. Samen met een aantal multinationals wordt er nu een nieuw systeem opgezet, waarbij producten zónder verpakkingen kunnen worden thuisbezorgd. 

Tijdens de World Economic Forum´s Annual Meeting kondigde een coalitie van LOOP, samen met de grootste consumentenproductenbedrijven een nieuw shoppingsysteem aan. “Met dit initiatief willen we de wereld veranderen. We moeten minder afhankelijk worden van wegwerpproducten en een makkelijke en verbeterde circulaire oplossing bieden aan consumenten”, verklaarde de coalitie. In de coalitie zitten onder andere Procter & Gamble, Nestle, PepsiCo, Unilever, The Body Shop, Coca-Cola European Partners, Danone en Jacobs Douwe Egberts. Bovendien hebben grote supermarkten waaronder Carrefour en Tesco en transportbedrijf UPS zich verbonden aan het plan.

Foto: Loop

Verpakkingsvrije chocola? Yes please! Foto: Loop

Loop: een circulaire oplossing voor verpakte producten

Loop is een antwoord op de enorme hoeveelheid verpakkingen die we dagelijks weggooien. “Het doel was om een zero waste optie voor ’s werelds populairste consumentengoederen te geven, waarbij haalbaarheid en gemak voorop staan”. Ook werd de duurzaamheid getest door een Life Cycle Assessment. In Frankrijk en de VS is een pilot met de thuisbezorgservice van Loop al een succes.

[video:https://loopstore.com/static/loop-us-short-67af64ef875228bc3ba27da93c2f1bed.mp4]

Foto: Loop

Luiers kunnen via Loop, Pampers en TerraCycle gerecycled worden. Foto: Loop

Online verpakkingsvrije supermarkt

Loop is eigenlijk een online verpakkingsvrije supermarkt, net als Pieter Pot in Nederland. Je bestelling doe je op loopstore.com en wordt vervolgens thuisbezorgd in speciaal ontworpen duurzame verpakkingen die herbruikbaar of volledig recyclebaar zijn. Materialen als glas en speciaal plastic worden hiervoor gebruikt. Wanneer je als consument de verpakking weer teruggeeft aan de bezorger wordt het opnieuw gevuld of gerecycled. Van vaatwastabletten in een blik tot Haagen Das-ijs in een herbruikbare verpakking: zero waste wordt zo wel heel makkelijk.

Foto: Loop

Zo werkt het. Foto: Loop

Statiegeldverpakkingen in de supermarkt

Na de succesvolle pilot besloot Loop in 2020 om de herbruikbare verpakkingen ook te introduceren in fysieke supermarkten in de Verenigde Staten, Canada en Frankrijk. Een speciaal Loop-schap moet de supermarkt van de toekomst realistisch maken. Ook is Loop aan het kijken om de services in het Verenigd Koninkrijk aan te bieden, waarna Japan, Duitsland, Oostenrijk en meer steden in de Verenigde Staten in 2021 zullen volgen. 

Opschalen voor lagere prijzen

Een andere ontwikkeling die consumenten op de voet volgen, is de opschaling van het bedrijf. "Wanneer meer klanten gebruik maken van Loop kunnen de prijzen omlaag", vertelt CEO Tom Szaky. Een pot met notenboter kost nu ongeveer 14 dollar, en gedroogde pasta 5 dollar. Dat is natuurlijk niet heel goedkoop. Daarnaast betaal je bij de online service statiegeldkosten voor je artikelen en verzendkosten. Loop heeft inmiddels, na feedback van de consumenten, al besloten om gratis te verzenden bij orders boven de 100 dollar. 

Verpakkingsvrij winkelen in Nederland

Het is nog niet bekend wanneer Loop in Nederland beschikbaar is. Wil je tot die tijd tóch iets doen aan het plasticprobleem? Dan kun je gelukkig ook nu al zelf aan de slag. In Nederland kun je bijvoorbeeld bij Pieter Pot verpakkingsvrij inkopen doen. De webshop Leven Zonder Afval verkoopt ook een aantal etenswaren.

Foto: Loop

De verpakking van Häagen-Dazs ging helemaal viral | Foto: Loop

ASN Bank werkt aan een nieuwe, schone wereld

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.