MUD Jeans maakt het leasen van spijkerbroeken eenvoudig 

Snelgroeiend bedrijf beende het even niet meer bij, maar gaat nu weer volop door met leasen
29-06-2015
Bron: MUD Jeans

Bron: MUD Jeans

Het bedrijf MUD Jeans werd internationaal bekend door het Lease A Jeans concept. Net als bij een telefoonabonnement, betaalde je een vast bedrag per maand om een MUD jeans te kunnen dragen. Wij hoorden echter onlangs dat MUD de befaamde lease-constructie stop heeft gezet. Wat is er aan de hand? Wij vroegen het eigenaar Bert van Son.

MUD Jeans kreeg internationale bekendheid met spijkerbroeklease

Het duurzame modebedrijf startte in 2012 en kwam in 2013 met de lease optie. Hiermee kreeg het bedrijf veel internationale aandacht: tot nu toe had geen ander bedrijf dit bedacht of aangedurfd. Het idee was dat je een aanbetaling deed van €20 en daarna €6 per maand betaalde voor jouw spijkerbroek. Wilde je de broek niet meer hebben, dan stuurde je hem terug en stopte je met betalen.

Het idee was goed, maar de groei ging te hard. “We deden alles handmatig en dat was niet meer bij te houden met zo’n 3.000 leasers.” Het lease-model heeft 2 maanden op pauze gestaan om de achterstand in te halen.

 “Leasen bleek in de praktijk een administratieve uitdaging”, legt Bert van Son uit. “Maar nu hebben we een oplossing. Het lease model is versimpeld en werkt alleen via PayPal.” Vanaf eind juni kunnen mensen weer online een jeans leasen.

MUD Jeans is er trots op dat het leasen weer mogelijk is. “We zijn natuurlijk bekend geworden om het concept van ‘Lease A Jeans’ dus we willen die optie graag behouden”, aldus Bert. Door een aantal zaken anders te organiseren, hebben we dit bewerkstelligd.

Ondertussen kun je er ook voor kiezen om een spijkerbroek gewoon te kopen met statiegeld. Je krijgt korting op een nieuw model als je jouw MUD Jeans weer inlevert.

MUD Jeans brengt de circulaire economie op gang

MUD Jeans is ontstaan uit de simpele gedachte “wat als iedereen zijn/haar eigen rommel op zou ruimen? Wat als we geen afval meer maken?” legt Bert van Son uit. Als je een broek koopt en je stuurt hem na een jaar terug omdat je hem niet meer wilt, dan wordt jouw broek geupcycled naar unieke vintage jeans of als grondstof gebruikt voor nieuwe jeans of andere kledingstukken.

Het bedrijf is een voorbeeld van circulair ondernemen. De kringloop van productie wordt gesloten. “De naam MUD Jeans is dan ook gekozen vanwege het feit dat modder de ultieme circulaire stof is. Modder is recyclebaar, het bestaat uit water en grond. Verder kan modder voor van alles en nog wat gebruikt worden, er worden huizen van gemaakt, er groeien gewassen op en zo voort”, aldus Bert.

Een reguliere spijkerbroek kost nogal wat. De productie van één spijkerbroek kost wel 8.000 liter water, staat in een rapport van de Club van Rome. En de werkomstandigheden van werknemers in de mode industrie laten nogal wat te wensen over. Denk aan de ramp van Rana Plaza in Bangladesh. MUD Jeans probeert op allerlei vlakken voor duurzamere en eerlijke kleding te zorgen:

  1. MUD Jeans hergebruikt de materialen van jouw aangekochte kledingstuk. Er wordt dus geen afval gemaakt. (Alleen al in Nederland wordt er elk jaar 135 miljoen kilo kleding verbrand).
  2. Het bedrijf werkt aan het verlagen van het watergebruik. Eén reguliere jeans kost 8000 liter water. Door gerecycled materiaal te gebruiken, wordt al 20% minder water gebruikt. Daarnaast heeft de nieuwe productiefabriek in Tunesië de nieuwste van de nieuwste technologieën waarbij de spijkerbroeken niet met chemicaliën ‘gewassen’ worden, maar behandeld worden met ozon en laser, waardoor er nog maar 3 liter water wordt verbruikt.
  3. MUD Jeans is aangesloten bij de Fair Wear Foundation en werkt samen met bedrijven waar werknemers onder eerlijke en veilige werkomstandigheden werken.
  4. De productie van katoen is één van de meest vervuilende gewassen. MUD Jeans werkt met het ‘Better Cotton Initiative’ en de ‘Global Organic Textile Standard’. De broeken van MUD Jeans bevatten dus een mix van biologisch en zo duurzaam mogelijk katoen gebruiken voor hun producten.
  5. MUD Jeans draagt bij aan het tegengaan van afval. Veel afgedankte kleding wordt uiteindelijk verbrand.

Direct een jeans leasen? Ga naar www.mudjeans.eu