Eten en drinken

More Meatless Mondays 

Hoe kunnen we promoten dat meer mensen meer plantaardige eiwitten eten?
18-10-2013
Meatless Mondays

Meatless Mondays

Dat was de vraag bij de More Meatless Mondays sessie die ik bijwoonde op Wat Eet Rotterdam, de slotconferentie van het World Food Festival.

In de knusse huiskamersessie in de Raadszaal van de Arminiuskerk staat een debattafel met ervaringsdeskundigen centraal. Daaromheen zitten andere belangstellenden die meediscussiëren.

Mensen houden van vlees

Alle aanwezigen zijn het er over eens dat we minder dierlijke eiwitten moeten eten. Geen vlees, maar ook geen zuivel. Er is gewoon niet genoeg voor de hele wereldbevolking en het is niet duurzaam. Maar hoe pak je dat aan? Bij de voorstelronde valt al op dat iedereen zijn eigen invalshoek heeft. Jeroen Willemsen (Beeter) wil vooral dat consumenten plantaardig zien als volwaardige vleesvervanger. "Geen vlees eten is mensen iets ontnemen wat ze heel fijn vinden." Hij werkt dus aan een zo goed mogelijke vervanging, die echt op vlees lijkt. En dat lukt, want het stukje 'kip' dat we bij binnenkomst krijgen, is niet van echt te onderscheiden.

Geen vlees eten is mensen iets ontnemen wat ze heel fijn vinden.

Jeroen ziet vegetarisch vlees als overgang. Uiteindelijk moeten we overstappen naar een ander menu. Lissette Kreischer maakt The Dutch Weed Burger. Ook zij zoekt naar een vervanging voor vlees die vleeseters aanspreekt. Ze maakt een burger van zeewier. En als we haar filmpje mogen geloven spreekt dat aan. Lisette legt uit dat look, feel en bite essentiëel zijn. Hij ziet er dan ook geweldig aantrekkelijk uit!

De look, feel en bite van vleesvervangers zijn essentiëel.

Begin je menu met groenten

De Flexitariër-campagne van Natuur en Milieu pakt het anders aan. Marleen Meijers: "Door mensen het gevoel te geven dat ze bij een grote groep horen (86% van de Nederlanders eet 1x per week geen vlees!), wordt minder vlees eten de norm." Sandra van Kampen (Urgenda) en haar Peulenparade tenslotte streven niet naar vervanging van vlees, maar vooral naar het eten van andere dingen, zoals (de naam zegt het al), peulvruchten. "Er valt echt veel meer te verzinnen met bonen dan die eeuwige chili con carne! Het begint met de constatering dat we minder eiwitten moeten eten. Begin je menu met de groenten en verzin daar de rest om heen, dat scheelt al."

Minder vlees eten wordt de norm.

Positieve energie

Hoe zorgen we er nu voor dat mensen plantaardige eiwitten eten? Voor een campagne kwamen verschillende ideeën uit de zaal:

  • Verleidt mensen
  • Breng een positieve boodschap, en focus op leuk
  • Groente is lekker
  • Breng je boodschap met energie, met power
  • Betrek niet alleen de consument maar ook de (tussen)handel, koks, horeca
  • En: begin bij jezelf. Geef het goede voorbeeld. Je hoeft geen mensen te bekeren, maar laat zien hoe jij het doet aan je vrienden en familie

Zelf zou ik willen toevoegen: maak van plantaardig de norm. Als je gezond wilt leven, en wilt dat er voor de generaties na ons ook nog voldoende voedsel is, kies je natuurlijk voor plantaardig. Wat mij betreft gaan we toe naar Meat Monday. 1x in de week vlees!

Meer?

Wil je meer lezen over Wat Eet Rotterdam? Check dan de blog die blogger Kirsten erover schreef voor VDWVM!