Moderne poppen: het zijn net echte kinderen 

Steeds meer merken ontwikkelen speelgoed dat zorgt voor een positief zelfbeeld.
26-02-2016
Foto: http://www.treechangedolls.com.au/

Foto: http://www.treechangedolls.com.au/

Kinderen laten spelen met speelgoed dat hun zelfbeeld positief stimuleert. Dat wil iedere ouder wel. Gelukkig wordt nieuw speelgoed steeds realistischer. Zoiets gaat natuurlijk niet vanzelf, maar grote merken doen hun best, hier en daar geholpen door enthousiaste ouders.

Op de speelgoedbeurs die onlangs in London en Nuremberg gehouden werd, verscheen een bijzonder figuurtje: een Lego poppetje in een rolstoel met een hulphond aan zijn zijde. Lego werd er onlangs op gewezen dat ze te weinig diversiteit in hun aanbod hebben. Een petitie met ruim 20.000 stemmen riep het bedrijf op om mindervalide figuurtjes in het speelgoed te integreren. Eén figuurtje in een rolstoel lijkt misschien een kleine stap, maar de verandering wordt dankbaar ont-vangen. Wereldwijd leven 150 miljoen kinderen met een handicap. Zij zien dit jaar eindelijk een kleine weerspiegeling van zichzelf in het speelgoed waar mee ze spelen.

Andere speelgoedfabrikanten die taboes doorbreken of een realistisch(er) beeld laten zien zijn:

Barbie

De wereldberoemde Barbie lanceert dit jaar een nieuwe serie Barbiepoppen in allerlei soorten en maten. Zo is er een lange, een voluptueuze en een kleine figuur, naast een verscheidenheid van huidtinten, kapsels en outfits. Met de lancering van deze lijn wil Barbie jonge kinderen een realistischer beeld geven van de wereld waarin zij leven. Natuurlijk zien de poppen er nog steeds niet heel realistisch uit, maar het is een stap in de goede richting.

Toys Like Me

Het Britse speelgoedbedrijf Makies is een stap verder: zij laat kinderen zelf de eigenschappen van hun speelgoed bepalen. Zo kunnen kinderen poppen in elke maat, vorm, kleur, haartype en meer uitzoeken. Als de pop helemaal naar wens is, wordt deze 3D geprint. Verder laat het bedrijf weten dat er een nieuwe lijn komt waar kinderen ook handicaps of moedervlekken kunnen kiezen. Voor-beelden hiervan zijn gehoorapparaten, een blindenstok en littekens. Ouders reageren dolblij: hun kind voelt zich niet langer buitengesloten.

Tree Change Dolls

De Australische Moeder Sonia Singh tovert oude Bratz-poppen om tot prachtige kinderpoppen. Ze koopt ze in een lokaal kringloopcentrum en verwijdert de make up en de schildering, om er vervolgens een zachtere uitstraling voor terug te geven. Ook de kleertjes worden aangepast. De moeder van Sonia breit nieuwe truien en vestjes om ze een meer kinderlijke uitstraling te geven. Toen ze haar nieuwe creaties op haar Facebook deelde werd ze overspoeld met reacties. “Het was niet als een bepaald statement bedoeld.” zegt Sonia Singh. “Ik wilde gewoon tweede-hands speelgoed een tweede leven en een nieuwe look geven die meer bij kinderen past. Maar als een paar grote speelgoedproducenten het oppikken en daar door realistischer speelgoed maken is dat natuurlijk heel mooi.”

De trend is duidelijk: speelpoppen lijken steeds meer op echte kinderen. Je zou kunnen twijfelen aan de motieven van de producenten, maar het resultaat mag er zijn: de nieuwe generatie mag spelen met speelgoed dat hen de boodschap geeft dat ze goed zijn zoals ze zijn.