Lifestyle
Mode
Duurzaam ondernemen

Modemerk Schrav gaat de wereld veroveren  

Ondernemer Daan combineert in zijn merk Schrav streetwear met duurzaamheid.
04-03-2019 - door Milou

Sustainable streetwear, gemaakt van reststoffen | Foto: Schrav

Schrav is een kledingmerk voor sustainable streetwear. Alle collecties worden uitsluitend gemaakt van reststromen. Hierdoor wordt verspilling tegen gegaan en is iedere collectie exclusief, want op is op. Wij spraken met oprichter Daan (24) over zijn groeiende modemerk en toekomstplannen.

Schrav

Schrav is een kledingmerk dat duurzaamheid en streetwear combineert. Voor zijn collecties gebruikt Daan uitsluitend reststoffen, dat wil zeggen ongebruikte stof op rol waarvoor de huidige eigenaar geen bestemming meer heeft en waardoor het vaak afval wordt. Hierdoor zijn alle items van Schrav beschikbaar in beperkte oplage want als de stof op de rol op is, is het gedaan.

Voor Daan is Schrav de verwezenlijking van de dingen waar hij van houdt; streetwear, duurzaamheid en kwaliteit. 'Ik ben mijn hele leven al met kleding en sneakers bezig. Toen ik vier jaar geleden begon aan de opleiding Business Innovation kwam ik in aanraking met het thema duurzaamheid, en dan met name de kledingindustrie. Toen ik drie jaar terug een shirt kocht van een opkomend skatemerk voor 50 euro, dat letterlijk na één keer wassen stuk ging was ik er helemaal klaar mee en dacht ik fuck it, ik zal eens laten zien hoe het ook kan. En nu zijn we hier!'

In de collectie zitten items voor zowel mannen als vrouwen | Foto: Schrav

Een invloedrijk merk

Daan wil van Schrav een invloedrijk merk maken, dat mensen (en andere merken) inspireert om duurzaamheid serieus te nemen. 'Er zijn veel clubs die zeggen dat je het niet radicaal kunt omgooien. Wat mij betreft kan dat wel, het is een kwestie van willen. Daarom ben ik op dit moment aan het kijken naar mogelijkheden om een eigen atelier/winkel op te zetten. Daan is vastbesloten om Schrav flink te laten groeien de komende jaren, hij is nog op zoek naar financiele partners die hierbij kunnen helpen. De jonge ondernemer is ook altijd op zoek naar restpartijen stof. 'Daarvoor mogen mensen altijd contact met me opnemen, ook bij twijfel of iets wel of niet gebruikt kan worden.'

Een mooi voorbeeld van zo'n restpartij die bij Schrav een nieuwe bestemming krijgt is het project Camo. De tassen zijn gemaakt van een restpartij oude defensie kleding.

Deze Schrav tas is gemaakt van restpartij defensie kleding | Foto: Schrav

Dit is gewoon vet!

Daan heeft ook nog wel een tip voor andere startende duurzame ondernemers. 'Mega cliché misschien maar het is gewoon zo waar: blijf dicht bij jezelf. Dit geldt denk ik voor alle branches maar zeker binnen de mode. Het is een super trendgevoelige industrie en dat maakt me regelmatig onzeker dat ik denk; moet ik niet met dit mee doen? Maar gelukkig denk ik daarna altijd weer; Nee, dit is gewoon vet!'

Nog meer duurzame mode

Gelukkig zijn er net als Daan steeds meer duurzame ondernemers in de kledingindustrie. Zo maakt Ruben met zijn merk SKOT duurzame overhemden, breidt Studio Jux haar duurzame modeketen uit en maakt Afriek handgemaakte kleding geinspireerd door de Afrikaanse cultuur. En als je wil ervaren hoe het is om een gigantische duurzame inloopkast te hebben, dan kun je terecht bij kledingbibliotheek LENA.

ASN Bank zet zich in voor een eerlijke kledingindustrie waar werknemers een leefbaar loon betaald krijgen. 

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!