Mint: in 5 stappen naar een duurzame garderobe 

Een duurzame garderobe lastig? Niet als je deze 5 tips volgt!
03-02-2015

Laura de Jong gaf een spetterende workshop op MINT: dé duurzame modebeurs van Nederland (onderdeel van de modevakbeurs Modefabriek). Ik was erbij en kon na afloop een kijkje nemen bij alle merken die zich op MINT presenteerden. En dat is best bijzonder, want normaal is de beurs alleen toegankelijk voor mensen die in de mode industrie werken. 

Plastic - not fantastic

De workshop bestond uit praktische tips over hoe je je garderobe kunt verduurzamen. Nuttige informatie, want inmiddels is mij wel duidelijk dat de mode industrie vaak nog helemaal niet duurzaam is! De documentaire De slag om de klerewereld liet zien dat arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie vaak onder de maat zijn, en dat katoen plantages verantwoordelijk zijn voor 80% van het pesticidengebruik, wereldwijd! Met het wassen van kunststof kleding draag je daarnaast helaas flink bij aan de plastic soep in de oceaan. En zachte wollen truien? De leefomstandigheden van dieren zijn helaas niet altijd gegarandeerd...

Wegwerp mode???

Laura de Jong weet gelukkig alles over duurzame mode (en ziet er met haar rode outfit ook nog eens fantastisch uit). Ze studeerde aan het Amsterdam Fashion Institute en vond het gek dat iedereen daar met zoveel liefde in de mode werkt, maar kleding toch als wegwerp product ziet. Daarom lanceerde zij de Free Fashion Challenge en schreef ze het boek Dear Fashion Diary; beide projecten helpen bij het verduurzamen van je garderobe.

Buy less, choose well

Het motto van de workshop is 'Buy less, choose well'. Wist je dat 75% van de Nederlandse vrouwen maandelijks een miskoop doet? Dat zijn miljoenen kledingstukken die (bijna) ongedragen in de kast blijven hangen! (slecht voor het milieu, maar ook je portemonnee!) Door de volgende 5 stappen te volgen overkomt jou dat niet meer, en zorg je ook nog eens voor een duurzamere garderobe:

  1. Bepaal je lichaamsvorm en kleurtype Stem de pasvorm en kleur van je kleding af op wat past bij jou. Laagjes maken je langer en goud staat beter dan zilver als je huid een warme ondertoon heeft. Koop geen kleding die niet bij je past, ook al is het hip, want uiteindelijk draag je die toch niet.
  2. Kies je stijl Welke kledingstukken zitten lekker, wat draag je het liefst? Zoek naar overeenkomsten in je successen en miskopen en leer welke kledingstukken je wel of juist niet meer moet kopen
  3. Investeer Koop minder, maar investeer in de kledingstukken die je wel koopt. Wees bereid meer uit te geven aan duurzaam geproduceerde kleding die echt bij je past. Bijkomend voordeel: met dure kleding ben je vaak blijer en draag je langer. Dat komt omdat je goed hebt nagedacht voordat je het dure item kocht. Je was veeleisender dan bij de aanschaf van goedkope kleding, je kiest stukken die écht goed bij je passen.
  4. Winkel duurzaam Let op het materiaal waar kleding van is gemaakt en op de arbeidsomstandigheden bij de productie. Kies voor kleding met een onafhankelijk keurmerk. Zo is GOTS een heel goed en streng keurmerk voor biologisch katoen en werkt FairWear Foundation met kledingmerken aan betere arbeidsomstandigheden.
  5. Zorg goed voor je kleding Poets je schoenen op tijd en haal vlekken snel uit je kleding. Was daarnaast op lage temperaturen en sla de droger over. Daar blijft je kleding langer mooi van. Bovendien bespaar je heel veel energie. Wist je dat in de hele levenscyclus van een kledingstuk de meeste energie wordt verbruikt met het wassen? Een duurzaam wasmiddel doet ook wonderen: zoals Seepje!

Wees bereid meer uit te geven voor duurzaam geproduceerde kleding die echt bij je past: je zal er blijer mee zijn en het langer dragen

Groen DNA

Na de workshop liep ik nog even rond op MINT, en ik kan je garanderen dat duurzame mode echt voor iedereen is. Dat geitenwollensokken-imago dat er vroeger aan kleefde is echt achterhaald. Voor iedere stijl en portemonnee is een mooi en duurzaam modemerk te vinden. Van het stoere Kuyichi en de zachte, verfijnde breisels van Anna Q tot het biologisch katoenen ondergoed van Saint Basics of de biologisch en plantaardig gelooide leren tassen van Myuze. Ook mooi: Van Hulley maakt van je oude overhemd een boxershort en biedt daarmee werk aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Dat geitenwollensokken-imago dat vroeger aan duurzame mode kleefde is echt achterhaald

Aan de slag: duurzaam shoppen

Duurzame merken herken je soms wat minder goed in de winkel. Op MINT staan ze handig bij elkaar en voel je dat duurzaamheid in hun DNA zit. Kijk op de website van MINT voor een overzicht van de merken, en hou die bij de hand tijdens het shoppen!

Lees voor meer tips het boek Talking Dress van Marieke Eyskoot, oprichtster van MINT, of download haar app! Dat maakt duurzaam winkelen helemaal makkelijk!