Microsoft zorgt ervoor dat je kan praten met je plantjes 

Project Florence kan een revolutie veroorzaken in plantenland
13-06-2016

Tuinmannen en -vrouwen met een voorliefde voor planten claimen al jarenlang dat praten tegen je planten helpt om ze te laten groeien. Zelfs de Engelse prins Charles liet in een interview weten dat hij 'geregeld met zijn planten praat, omdat ze dan sneller groeien.' Recentelijk toonden wetenschappers al aan dat prins Charles het bij het juiste eind had: planten reageren inderdaad op hun omgeving door middel van elektrische impulsen en chemische reacties. Maar kunnen mensen en planten ook daadwerkelijk communiceren?

Praten met planten

Project Florence is in 2015 in het leven geroepen door Microsoft om planten en mensen met elkaar te laten communiceren. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en is Microsoft nog steeds bezig met experimenteren. Hoe het werkt is redelijk ingewikkeld, maar meer dan de moeite waard om te lezen. Ik bedoel: hoe tof is dit wel niet? Daarom nu Project Florence zo goed mogelijk uitgelegd door iemand met 0 technisch inzicht.

Zo werkt Project Florence

Het is dus zeg maar soort van een glazenbol met 1 plant. Om te beginnen met communiceren type je iets in op een computer die is aangesloten op de bol. Er gebeuren daarna een aantal dingen. Zo wordt het bericht getest op sentiment (is het een positief of negatief bericht?). Deze berichten worden omgezet in licht - een lang, lief bericht wordt bijvoorbeeld omgezet in een warm, rood licht, omdat rood licht ervoor zorgt dat een plant groeit. De plant reageert vervolgens en sensoren aan de bladeren, in de lucht en aan de wortels meten de reactie en zet dit weer om in sentiment. Schiet de plant bijvoorbeeld in defensieve modus? Dan is het sentiment negatief. De software zoekt vervolgens op Twitter naar berichten die passen bij dat specifieke sentiment en printen de Tweet.

Et voilĂ . En als je het nog niet snapt, in dit filmpje wordt het principe nog eens goed uitgelegd!

Een nieuwe relatie tussen mens en natuur

Het klinkt nu waarschijnlijk een beetje raar. Ik stel me voor dat mijn plant ineens de grootste fan is van Justin Bieber als ik hem vraag hoe het met hem gaat. Dat is goed mogelijk, aangezien juist dit soort berichten veel op Twitter staan. Toch is het een bijzondere manier om complexe data om te zetten in iets tastbaars. Bovendien past het project in de tendens dat we op een nieuwe manier kijken naar de relatie tussen mens en natuur. En wie weet wordt de techniek wel zo high-tech dat we over een aantal jaar gezellig keuvelen met onze plantjes van Sprinklr of MountGreen. En misschien gaan planten uit het plantenasiel in de toekomst net als deze hond ook wel door het dolle heen als je ze adopteert.