Energie
Plastic

Micro-recycling: een nieuwe trend?  

Weg stinkende afvalbergen en schepen die plastic vervoeren. Plastic recyclen doen we thuis, toch?
13-11-2018 - door Jessie
Foto Pawel Czerwinski via Unsplash

Foto Pawel Czerwinski via Unsplash

De initiatieven die zelf plasticrecycling gaan oppakken lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. En dat is niet zo gek, want berichten over plastic recycling – of eigenlijk het gebrek eraan (lees: 9 procent in de VS en 30 procent in Europa) – zijn ook geregeld in de media te vinden. Is micro-recycling, in je eigen huis, buurt of stad een oplossing?

Precious Plastic: all about the community

Een recent onderzoek in Science Magazine laat zien dat het voorsorteren van plastics voor recycling kosten- en tijdsintensief is. Maar als je het aan één van de 40.000 mensen uit de Precious Plastic-community vraagt zullen ze je waarschijnlijk vooral laten zien hoe makkelijk en leuk het is. Het initiatief dat in 2013 werd gestart door de Nederlandse Dave Hakkens ging niet voor niets helemaal viral. Met YouTube-tutorials, gratis worksheets en blueprints en zelfverzonnen machines die je supermakkelijk thuis kunt maken en gebruiken wil hij plastic weer waarde geven.

Zijn missie? Een wereldwijde community oprichten waarbij honderden mensen werken aan een oplossing voor plasticvervuiling. Samen, waarbij ze kennis, tools en technieken (online en offline) gratis met elkaar delen.  In het manifest van Precious Plastic kun je lezen dat werken met plastic op een kleine schaal weer detail en liefde aan het materiaal geeft, zoals ambachtsmannen dat met hun product doen. Hierdoor ontstaat een hele nieuwe wereld aan texturen, kleuren en materialen.

VanPlestik: van afval naar 3D-print

Hoe zorgen we dat we ook hoogwaardige materialen krijgen uit ons (bedrijfs)afval? Dat vroegen Nout en Sam van Van Plestik zich af. Omdat het voor bestaande afvalverwerkers niet rendabel is om bepaalde stromen plastic te recyclen, wordt dit nu vooral verbrand of naar de andere kant van de wereld verscheept. En dat is natuurlijk niet echt duurzaam.

Daarom ontwikkelden Nout en Sam een 3D printer die speciaal is ontworpen om gerecycled plastic te verwerken. Hiermee maken ze stoelen en tafels, waardoor ze ‘waarde toevoegen aan plastic afval en afval lokaal omzetten in nuttige objecten’. Een extra voordeel van het 3D-printen is dat de jonge ondernemers ‘on demand’ kunnen werken, en ze dus precies kunnen produceren wat er nodig is.

Eerder maakten ze al nieuw terrasmeubilair van de gebruikte bierfusten van brouwerij de Prael. Hoe tof is dat? Bij Plastic Whale zien ze plastic in het interieur ook wel zitten: zij maakten eerder al kantoormeubilair van opgevist grachtenplastic

VanPlestikDe mannen achter VanPlestik

De Recycle Universiteit: recycling als bewustwording

Natuurlijk kun je thuis of in je buurt aan de slag gaan, maar waarom zou je je machines niet gewoon op het schoolplein neerzetten? Joost van de Recycle Universiteit wil jeugd op scholen bewust maken van plasticrecycling door samen met de kinderen iets nieuws van afval te maken. Via iemand die zesduizend kilo CD-hoesjes had liggen en iemand die vijf kubieke meter aan plastic doppen had waarvan hij niet wist wat hij er mee moest doen heeft de Recycle Universiteit granulaat kunnen maken: plastic dat is fijngehakt. Hier gaan ze nu nieuwe producten mee maken, met kinderen. En dat kinderen daar heel enthousiast van worden heeft Wasteboards al bewezen: zij maken nu al skateboards van plastic doppen

Gaat microrecycling het probleem oplossen? 

Nu vraag je je misschien af of deze initiatieven een oplossing zijn voor het plasticprobleem. Helaas is recycling alleen, op welke manier dan ook, eigenlijk nog niet een échte oplossing. En bovendien zijn de initiatieven ook nog te kleinschalig om al het plastic dat we nu gebruiken te verwerken. Maar wat het wél laat zien is dat je - helemaal zelf - aan de slag kunt gaan en dat het nog leuk is ook. En of je nu het bedrijfsleven, de buurt of misschien communities over de hele wereld er mee bereikt: het trekt in ieder geval de aandacht. 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.