Duurzaam ondernemen

Michiel Vos (CocoPallet) deelt zijn ondernemerstips 

Jaarlijks wordt er 60 miljard kilo kokosnotenafval geproduceerd. De ideale grondstof voor de pallets van ondernemer Michiel Vos.
08-03-2017 - door Maartje

Bij kokosnoten denk je toch eerder aan tropische stranden, wuivende palmen en Bounty's dan aan een berg afval die de hele stad Parijs kan bedekken. De realiteit is echter dat er jaarlijks zo'n 60 miljard kilo kokosnotenafval wordt geproduceerd. Ondernemer Michiel Vos is met dit probleem aan de slag gegaan en timmert hard aan de weg met zijn snelgroeiende bedrijf CocoPallet.

‘Ik ben een ondernemer en ik zocht een probleem dat opgelost moest worden, met die kokosschillen dacht ik iets te kunnen. Bij Wageningen Universiteit had ik gehoord dat je plaatmateriaal kon persen van kokosbast. Daar zag ik toen niet direct een businessmodel in tot ik een jaar later goederen uit China binnenkreeg die werden geleverd op pallets van vreselijke kwaliteit. Toen had ik een aha moment!"

Tegenslag zien als een waardevolle les

Uiteraard kwam het succes niet vanzelf en heeft Michiel al vele slapeloze nachten gehad. "Als je cashflow langdurig negatief is gaat alles rammelen. Je wordt onrustig, je slaapt slecht, je gezondheid gaat achteruit en je komt in een -vaak zelf gekozen- sociaal isolement. Ik heb een aantal van die periodes meegemaakt en heb alle tegenslagen inmiddels als waardevolle lessen leren zien. Niet dat het daardoor leuker wordt, maar het maakt je geest wel creatiever omdat je nooit een slachtoffer bent."

"Gelukkig zijn er ook al veel hoogtepunten geweest, zoals het moment dat onze eerste CocoPallet goed uit de pers kwam. Toen hebben we met mijn broertje Daniel, goede vriend Marco en een groepje lokale Chinese arbeiders een gat in de lucht gesproken. Als je zo hard geknokt hebt is een moment als dit een enorme opsteker."

Hoogtepunten: de eerste pallet en succesvolle stress-testen.

Tips voor startende ondernemers

Michiel is een veelgevraagd spreker en deelt zijn kennis en ervaringen graag met startende ondernemers. Hieronder enkele van zijn tips.

  • Laat je niet ontmoedigen, doorzettingsvermogen is essentieel, zeker voor een ondernemer die iets nieuws gaat doen.
  • Bewaak je cashflow en hou je burn rate laag. Zorg dat je weinig tot geen financiële stress hebt en zorg goed voor je zelf
  • Omring je met kritische en slimme mensen die je missie ondersteunen. Echte mensen om je heen hebben is een dagelijkse reality check
  • Lees en lees veel. Niet alleen wat direct te maken heeft met je onderneming, maar alles wat je nieuwsgierigheid prikkelt. Wijsheid en schoonheid zijn heel voedend.
  • Maak digitaal aantekeningen en stop ze samen met interessante knipsels in mapjes en sub-mapjes op je computer. Ideeen, ingevingen en vondsten willen in onze drukke geesten nog wel eens zoek raken dus sla alles op waar je het terug kan vinden
  • Begin vroeg met een CRM systeem. Het is eenvoudiger dan ooit
  • Zoek mensen die beter zijn dan jij om bepaalde taken uit te voeren. Je kan alles outsourcen aan betere mensen, behalve ergens zelf aanwezig zijn. Dus delegeer en zorg dat je genoeg tijd overhoud voor dit soort momenten.
  • Blokkeer tijd om fit en gezond te blijven, beweeg en ga sporten. Als je dit niet doet zal je tijd kwijt zijn aan ziek te zijn en langere herstel periodes nodig hebben. Innovatief ondernemen is topsport!
  • Maak je duurzame oplossing schaalbaar en betaalbaar. Op die manier kun je een interessant alternatief voor niet-duurzame oplossingen bieden.

Blik vooruit

Het komende jaar wil Michiel beginnen met de bouw van de grote CocoPallet fabriek in Indonesië. En daarna? "We willen een dominante -maar aangename- speler worden op de internationale palletmarkt. En daarna wil ik verder met het ontwikkelen van betaalbare bouwproducten voor tropische gebieden waar veel kokosnoten zijn. Maar, first things first: eerst CocoPallet goed doen."

Amen.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!