Met vier jaar straf van het plastic af 

Sinds een jaar is de plastic tas volksvijand nummer één in Kenia. Wat is er in die tijd allemaal veranderd?
04-09-2018
Op de markt in Nairobi

Op de markt in Nairobi

Terwijl we in Nederland nog vastklampen aan single-use plastics, laat Kenia zien hoe je met regelgeving écht een eind kan maken aan plastic vervuiling. Dit lichtende voorbeeld uit Afrika verdient wat ons betreft wereldwijd navolging.

In Nederland betalen we nu een paar cent extra per plastic tasje in supermarkten en winkels, maar een gevangenisstraf of geldboete hebben we voor plastic zakjes en tassen nog niet. Maar misschien zouden we dat toch moeten overwegen...

Nieuwe wet

In augustus 2017 kwam de Keniaanse overheid met een verbod op het produceren, verkopen en gebruik van plastic zakjes. Als je wordt betrapt riskeer je een celstraf van vier jaar of een geldboete van maar liefst 35.000 euro.

Naast de positieve impact op de leefbaarheid en het milieu moet de wet ook bijdragen aan de gezondheid van Kenianen. Plastic afvalbergen zijn namelijk broedplaatsen voor muggen die het malaria- en denguevirus met zich mee kunnen dragen.

Fruitverkopers in Nairobi

Alternatieven voor plastic

Maar hoe worden dagelijkse boodschappen in Kenia dan vervoerd? Alle supermarkten, winkels en marktkraampjes zijn massaal overgestapt op tasjes die milieuvriendelijker en herbruikbaar zijn. Deze zijn vaak gemaakt van linnen en polypropeen, maar ook katoen, jute, papier en sisal zijn legale alternatieven.

Toch is er ook kritiek op de wet. De goedkoopste milieuvriendelijke tasjes zijn van slechte kwaliteit, worden dus amper hergebruikt en komen daardoor vaak in de natuur terecht. Ook zijn er genoeg markten in grensgebieden te vinden waar binnengesmokkelde plastic zakjes doorverkocht en zonder probleem gebruikt worden.

Jute tasjes als alternatief voor plastic

Het goede voorbeeld

Een jaar later heeft het uitbannen van plastic tasjes in Kenia wel gezorgd voor schonere rivieren en minder plastic in de magen van dieren. Een groeiend aantal landen in Afrika kiest er daarom ook voor om plastic de rug toe te wijzen.

Dit jaar komen ook Burundi en Botswana met een vergelijkbaar verbod. Daarnaast zijn er in Afrika tal van bewustwordingscampagnes en recyclingprogramma’s opgezet. Misschien is vier jaar cel ietwat overdreven, maar wie weet komt de Europese Unie binnenkort ook wel met een compleet verbod op plastic zakjes.

Wil je meer lezen over de strijd tegen plastic?