Eten en drinken

Met Thijsthee red je fruit! 

De ijsthee van Thijsthee (voorheen Thijstea) is niet alleen heerlijk, maar redt ook nog eens voedsel.
26-02-2017

De zomer komt er weer aan. En dat betekent: zon, terras en heerlijke ijsthee. En welke ijsthee is nou het állerlekkerst én het beste voor het milieu? Inderdaad: Thijsthee (voorheen ThijsTea), gemaakt van gered fruit! Afgelopen jaren ging het al lekker met Thijsthee, maar de ambities zijn groter. Hoe meer mensen ThijsThee drinken, hoe meer fruit er gered wordt. 

Hoe het begon..

Een medewerkster van een groentewinkel wilde een kist aardbeien weggooien. De aardbeien waren oud en konden hierdoor niet meer worden verkocht. Zonde, dacht chef-kok Thijs Afink. Hij vroeg of hij de aardbeien mocht overnemen. Dat mocht. Hij begon flink te experimenteren in zijn keuken. Avonden, soms nachten en vooral weekenden lang is er gebrouwen, geproefd en gebotteld om te komen tot écht lekkere en onderscheidende smaken.

Van lekkere smaken naar volwassen bedrijf

Toen Thomas Marcin, zijn goede vriend en mede-eigenaar van Café de Zaak, langskwam liet Thijs hem zijn zojuist gemaakte ijsthee proeven. "Hij wou direct een kratje kopen, haha." De dag erna belde Thomas Thijs op. "Het krat was uitverkocht!" Sindsdien ging het hard. In 2016 verkochten ze meer dan 7000 flesjes per maand en tot nu toe is al 67.855 kilo fruit gered. Daarnaast zijn ze altijd aan het kijken naar duurzame productieprocessen. Zo zijn de flesjes van herbruikbaar glas en wordt het productieafval van de ijsthee gebruikt voor veevoer en het maken van limoncello. Echt leuk: de POS-materialen worden in sociale werkplaaten gemaakt. 

De flesjes van Thijsthee https://thijsthee.nl/ De nieuwe flesjes van Thijsthee : Foto: Thijsthee

Steun en red fruit!

Maar dat is natuurlijk niet genoeg. Met jouw hulp wil ThijsThee groeien. Ze steken de ambities niet onder stoelen of banken. Thijs: "We willen een lokaal product tot een nationaal merk maken." Binnen 2 jaar willen ze groeien naar 53.000 verkochte flesjes per maand. Dat komt neer op zo'n 4860 kilo dik, krom en lelijk gered fruit. En jij kan daarin een belangrijke bijdrage leveren. Vraag bij je favoriete koffietentje of terras of je ze Thijsthee verkopen, in de smaken Ginger Lemon, Granaatappel Framboos of Appel Brandnetel. 

Thijsthee in een borrelbox

Omdat de Corona-maatregelen er voor zorgen dat je misschien minder vaak op een terras neer kunt ploffen, is Thijsthee creatief geworden in het bedenken van andere afzetkanalen. Zo vind je thijsthee bijvoorbeeld in de Borrelbox  en heeft Thijsthee regelmatig acties. Dat is nog eens creatief ondernemen!