Met SoepStarter maak je lekkere soep van je kliekjes 

Heb jij ook weleens restjes groenten over? Met SoepStarter maak je er een lekkere pan soep van!

17-10-2017
SoupStarter

Met Soepstarter maak je een lekkere soep in een handomdraai

SoepStarter is een initiatief van Diana van Ewijk en Sarina Karouw. Diane wilde graag meer groente eten en daarom maakte ze een tijd lang elke dag soep voor haar en haar gezin. Zij ontdekte dat ze in deze periode met gemak 250 gram groente per dag at en dat er geen groente meer in de prullenbak verdween. Dat bracht haar op het idee om een handig pakketje te maken waarmee je alle kleine restjes groente kunt omtoveren tot een lekkere gezonde soep. Et voila: SoepStarter was geboren. We spraken Diana van Ewijk over dit warme initiatief.

SoepStarter wil voedselverspilling verminderen

SoupStarter

Afbeelding: Diana van Ewijk en Sarina Karouw in Blue City 010.

De gemiddelde Nederlander gooit zo’n 10 kilo groente per jaar in de kliko. De dames van SoepStarter willen daar graag verandering in brengen:

“Onze missie is om mensen te helpen om hun persoonlijke voedselverspilling te verminderen en tegelijkertijd gezonder te eten. Mensen gooien vaak dingen weg, zoals bijvoorbeeld een halve zak spinazie of een stuk prei. En dat terwijl je er met iets meer moeite een lekkere pan soep van maakt!”

“Wij denken dat veel mensen er geen soep van maken omdat ze niet zo goed weten hoe dat moet of ze niet zonder een recept durven te koken. Of ze hebben geen tijd, of geen zin in gedoe. SoepStarter lost dat op.”

Lekkere soep in een handomdraai

Soep maken van resten uit je eigen groentela is goed voor je lijf, het milieu én: voor je portemonnee. Toch lukt dat vaak niet. Diana snapt dat wel:

“Mensen zijn te druk of vinden het ingewikkeld. Ik heb dat zelf ook: zodra het druk wordt, gooi ik meer groenten weg en eet ik stukken ongezonder. Als aspirant food waste bestrijder en gezonde eter, met als opleiding Grafisch Ontwerpen, kon ik die uitdaging niet laten liggen.”

“SoupStarter is een mix van gedroogde groenten, kruiden en specerijen waarmee je in een kwartier soep van willekeurige groenten kunt maken. Je hoeft alleen maar groente uit je koelkast te halen. Met een potje van SoupStarter maak je dan zonder recept én zonder bouillonblokje een lekkere soep. Als we dat met z’n allen al een keer in de 2 weken doen dan redden we 130 miljoen kilo groente van de afvalbak!”

Drie verschillende smaken

SoepStarter

SoepStarter is er in drie vaste smaken en te koop in de webshop voor € 3,75:

  •   Frans, een milde mix met onder andere tijm en oregano.
  •  Indiaas, een pittige mix met onder andere kerrie, kurkuma en koriander.
  •  Arabisch, met licht-pittige mix onder andere komijn, ras el hanout en lavendel.

Verder zijn er limited editions met Rotterdamse makers:

  •    Oesterzwammen-Tijm SoepStarter, met gedroogde oesterzwammen uit de kelder van BlueCity, geteeld door RotterZwam.
  •  ZomerSoepStarter met gepekelde boerenkoolnerfjes, met Manenwolf’s rokerij & foodlab.
  •  FruitsoepStarter, i.s.m. Pineut. Deze soep bestaat uit een mix van crunchy kokos, friszure sumac en licht pittige gember. Daarmee maak je van willekeurig welk fruit er ligt te zieltogen in je fruitschaal een bijzondere smoothie. Van die iets te bruine banaan of die onderste aardbeien uit de doos. Of die overrijpe mango…

SoepStarter-per-Post

SoupStarter

Vanaf eind oktober heeft SoepStarter iets nieuws: SoepStarter-per-Post. Volgens Diana kan je zo iemand anders een lekkere maaltijd bezorgen:

“Met SoepStarter-per-Post stuur je iemand die er even doorheen zit, zich niet zo lekker voelt of van plan is gezonder te gaan eten letterlijk de helpende hand. Met SoepStarter-per-Post maakt de ontvanger in een handomdraai een liter soep; de ontvanger hoeft alleen maar haar restjes groenten, water en wat zout toe te voegen.”

“Dit pakketje is natuurlijk extra handig op dagen zoals ‘derde kerstdag.’ Je bent dan wel uitgekookt, maar je koelkast ligt vaak nog vol restjes. Met het bijgeleverde postertje maak je, ook als de SoepStarter op is, met gemak #weggooigroentesoep. Zo ga je 2018 goed voorbereid in.”

Toekomstplannen

SoepStarter

Naast SoepStarter runnen de dames ook een foodblog, waarop ze heel veel soep- en groentegerechten delen:

“We delen er onder andere de mini-poster-20-minuten-soep, voor mensen die geen SoepStarter hebben maar wel graag restjes sneue groenten om willen omzetten in lekkere en gezonde soep." "We gaan net zolang door met SoepStarter tot mensen geen voedsel meer weggooien. Zodra we dat gerealiseerd hebben zijn we blij!”

Meer weten? Klik hier om naar de website of projectpagina van SoepStarter te gaan.