Sociaal

Met je eigen babyspullen andere kindjes helpen 

Marjolijn helpt jonge ouders die het financieel zwaar hebben, door het inzamelen en uitdelen van babyspullen.
19-07-2016
Marjolijn Hermus

Marjolijn Hermus van Stichting Babyspullen

Marjolijn Hermus wilde haar eigen babyitems een nieuw leven geven, maar wist niet waar ze haar spullen het beste kwijt kon. Ze besloot het zelf te regelen en richtte in 2012 Stichting Babyspullen op. Inmiddels heeft de stichting al duizenden pakketten gegeven aan gezinnen die de babyspullen goed kunnen gebruiken.

Vangnet

“Toen ik een aantal jaar geleden onverwachts zwanger werd, kreeg ik veel hulp van vrienden en familie. Iedereen had nog wel spullen liggen, die wij goed konden gebruiken. Daar hadden we veel geluk mee, besefte ik. Ik vroeg me ook af hoe het zou gaan met andere studenten of jonge ouders, die niet zo’n netwerk hadden”, vertelt Marjolijn.

Toen Marjolijn en haar man Gyula op zoek gingen naar een mooie bestemming voor hun weliswaar gebruikte, maar nog prima kinderspullen, vonden ze geen geschikte plek. Dat bracht haar op het idee om er gewoon zelf mee te starten. Stoer! Inmiddels heeft Stichting Babyspullen al 140 vrijwilligers die meewerken en 120 inzamelpunten door heel Nederland.

Hulp is hard nodig, ook in Nederland

“Ik vind het een fijn idee dat ik mensen kan helpen die het heel hard nodig hebben. Want wist je dat 1 op de 9 gezinnen in Nederland in armoede leeft? In grotere steden zelfs wel 1 op de 4. Ik vind het zo zonde dat er niets met die spullen gebeurt en weggegooid worden, terwijl er mensen zijn die de spullen echt nodig hebben.” (In Nederland ligt de armoedegrens op €1.740 per maand - incl. kinderbijslag - voor een stel met één kind.)

Er zijn dus, ook in Nederland, veel gezinnen die hulp nodig hebben als zij een kindje verwachten. “Tijdens mijn studie psychologie werd ik zwanger. Die studie heb ik toen niet af kunnen maken, maar een paar jaar later heb ik wel nog een HBO-studie afgerond, vanuit huis. Ik vind het belangrijk om een diploma te hebben. Nu zet ik me 32 uur per week in voor de stichting.”

Marjolijn vertelt dat het werk voor Stichting Babyspullen niet vanzelf gaat: “Het werk voor de stichting is niet iets wat ik er nu nog zomaar naast kan doen. Het is een drukke baan. Er is nog één ander persoon parttime in dienst, met dank aan een donatie van een vermogensfonds. Verder zijn we afhankelijk van vrijwilligers, donateurs en sponsoren. Zo zijn we nu verhuisd naar een nieuw pand. Dat kost ook geld, maar het is wel logisch dat donateurs liever hebben dat het geld wordt uitgegeven aan de pakketten en het verzenden daarvan. We werken samen met verschillende hulpverlenende instanties, de voedselbank en verloskundigen.”

Logistiek: een flinke uitdaging

Op logistiek gebied wil Marjolijn nog veel verbeteren, maar het is vrij complex. Het klinkt ook best lastig, want hoe zorg je dat de juiste spullen worden ingezameld, bij elkaar verzameld tot één pakket en vervolgens weer zo efficiënt mogelijk worden verdeeld? 

“We willen binnenkort ook eens met logistieke professionals om de tafel om te kijken of zij tips voor ons hebben. Onze vrijwilligers hebben vaak ook goede ideeën, maar het is lastig om ze allemaal op één moment bij elkaar te krijgen, omdat de 140 vrijwilligers door het hele land verspreid wonen.” Dus ook dat is een logistieke uitdaging.

Wel zorgt Marjolijn ervoor dat ze de ideeën verzamelt, bijvoorbeeld op het gebied van marketing. “We proberen ook vrijwilligers die dichtbij elkaar wonen, aan elkaar voor te stellen of samen op pad te laten gaan. Ze voelen zich tenslotte allebei betrokken bij de stichting, dus dat schept wel meteen een band.”

Inspiratie uit andere landen

Als trotse moeder van inmiddels drie kinderen komt Marjolijn natuurlijk zelf altijd wel spullen tegen waar ze andere ouders in de toekomst blij mee kan maken. “In Zweden en Finland ontvangen ouders vanuit de overheid een babystartpakket. Dat vind ik een mooi voorbeeld voor Nederland, maar die luxe hebben wij helaas (nog) niet.” Voorlopig wil Marjolijn lekker aan de slag blijven voor de stichting, zodat ieder kind een goede start kan maken.

Zo heeft de stichting ook veel contact met kraamhulpen, die bij de mensen thuis over de vloer komen. Als zij zien dat zelfs de basisspullen er niet zijn voor de baby, geven zij dat door aan Marjolijn. Zij kijkt dan of het gezin in aanmerking komt voor een babypakket. 

“We krijgen zoveel fijne reacties, dat is het echt wel waard. We vragen iedereen nog altijd om feedback, en doen daar iets mee. Dan maak je de organisatie ook sterker. En als we de vrijwilligers niet hadden, kwamen de pakketten niet op de juiste plek. Die zijn we heel dankbaar.”

Zelf meehelpen?

Jij kan ook zelf vrijwilliger of donateur worden voor Stichting Babyspullen. Of je eigen spullen doneren natuurlijk!