Lifestyle
Duurzaam ondernemen

Met het minimale het maximale uit je leven halen 

Een interview met Jelle Derckx, oprichter van Lijstjes.info
30-08-2016
Jelle Derckx drinkt een fris drankje

Jelle Derckx. Foto: Lijstjes.info

Ontspullen is hot. De boeken van Marie Kondo en James Wallman vliegen als warme broodjes de winkels uit. Het is misschien wel dé trend van 2016. Voor Jelle Derckx begon dit proces al veel eerder. In 2013 startte hij Lijstjes.info, een blog over persoonlijke ontwikkeling en minimalisme. Op 4 september organiseert hij in Amsterdam een screening van de documentaire ‘Minimalism’ van The Minimalists, een beroemd minimalistenduo uit Amerika. 

Hoe kwam het idee voor een blog over minimalisme tot stand? 

Op reis in Brazilië las ik Think & grow rich van Napoleon Hill. Hij deed in de jaren ‘30 onderzoek bij succesvolle mensen en ontdekte wat voor eigenschappen ze bezitten. Dat boek inspireerde mij om mijn leven 180 graden om te draaien. Na die vakantie in Brazilië besloot ik mij nog meer te verdiepen in zelfontwikkeling. Ik las verschillende websites, waaronder Zenhabits van Leo Babauta. Hij schreef veel over minimalisme en wat leven met minder spullen teweeg kan brengen. Zelf ging ik toen ook dingen wegdoen en merkte de positieve uitwerking op mijn leven.

Hoe merkte je dat dan?

Ik kreeg meer rust om mij heen en in mijn hoofd. Alleen de spullen die echt waarde toevoegden, bleven over. Ik begon beter door te krijgen welke kant mijn leven op moest. Als je bijvoorbeeld alle boeken wegdoet, maar alleen eentje over fotografie blijft over dan weet je dat het een goed idee is om die hobby nog een keer op te pakken. 

Je bent in 2013 begonnen met je blog. Inmiddels raakt de term ontspullen steeds meer ingeburgerd. Merk jij ook een toenemende belangstelling voor dit onderwerp?

Zeker. Mijn blog wordt steeds vaker bezocht en journalisten bellen mij voor interviews. Lange tijd leefden we in een consumptiemaatschappij, waarin bedrijven ons wilde duidelijk maken dat we gelukkiger worden van meer spullen. Langzaam komt het besef, bijvoorbeeld bij mijn generatie, dat al dat shoppen en die dingen geen geluk geven. Gezondheid, relaties, je passies en persoonlijke ontwikkeling wel.

Ik merkte deze zomer ook dat er veel belangstelling was voor de eerste screening van de documentaire van The Minimalists in Amsterdam. Dit zijn twee Amerikanen die een zeer succesvol blog hebben over minimalisme. Deze film gaat over minder spullen, maar ook hoe je jouw leven op een waardevolle manier invult. In Kriterion Amsterdam heb ik de documentaire laten zien en een Q&A georganiseerd met o.a. Moeders Minimalisme

Welke vragen kregen jullie na afloop?

Hoe ga je om met spullen met emotionele waarde? Dat is toch wel de meest gestelde vraag. ‘Keep only the best’, is mijn advies. Ik heb bijvoorbeeld foto’s gemaakt van oude liefdesbrieven, foto’s en andere voorwerpen. Een paar belangrijke dingen heb ik bewaard, zoals een concertkaartje van Michael Jackson in 1992 in de Kuip en een fotoalbum van een overleden tante. Deze dingen hebben een prominente plek in mijn huis gekregen.

Herinneringen zitten niet in spullen, maar in jou. Een herinnering wordt opnieuw getriggerd doordat je een voorwerp ziet, maar dat kan net zo goed op een foto. Ook kregen we veel vragen over het verstandig gebruiken van je smartphone. Ik heb zelf mijn mobiele data en notificaties uitstaan. Soms zet ik dan mijn mobiele data aan als ik het écht nodig heb. Mijn smartphone gebruik ik trouwens hoofdzakelijk voor allerlei gezondheidsapps, om bijvoorbeeld beweging en eten te monitoren. 

Heb je misschien nog goede tips om na de vakantie met een schone lei en minimalistisch aan het nieuwe jaar te beginnen?

  1. Neem pen en papier en schrijf alle dingen op die voor je gevoel incompleet zijn. Misschien wil je nog een vriend bellen, de vuilniszakken buiten zetten of wil je een blog beginnen. Dingen die twee minuten of minder kosten doe je meteen, andere zaken plan je in de agenda in en van grote projecten en ideeën noteer je je eerstvolgende actie. Wil je bijvoorbeeld een blog beginnen, plan dan in wanneer je een eerste artikel schrijft.
  2. Schoon je laptop eens flink op. Zet foto’s in de cloud en verwijder applicaties die je nooit gebruikt. 
  3. Zorg dat je voortaan een zero inbox hebt. In dit artikel op mijn blog leg ik uit hoe je dat aanpakt. 

Screening the Minimalists

Op zondag 4 september is er een nieuwe screening van the Minimalist documentaire in Kriterion, met na afloop een Q&A met Merel van De Groene Meisjes en Zoe van Moderne Hippies

Twee kaarten voor de screening winnen? Hou de twitter van Voor de Wereld van Morgen in de gaten: @VDWVM!