Biodiversiteit
Groene stad
Natuur
Duurzaam wonen

Met dit plantenpakket ben jij in één klap bij-vriendelijk 

Bij Sprinklr kun je vanaf nu een mini-ecosysteem kopen waar bijen érg blij van worden. Inclusief een plant met luizen.
18-06-2018 - door Maartje
Bijvriendelijke planten Sprinklr

Sprinklr komt nu wel met een heel bijzonder plantenpakket. Om de noodlijdende insecten in Nederland te helpen, bieden ze nu een mini-ecosysteem pakket aan voor buiten waar bijen, vlinders en andere vliegers héél erg blij van worden.

De jonge onderneming Sprinklr wil onze grijze steden zo snel mogelijk vergroenen. Dat doet ze door biologische groene plantenpakketten te verkopen die niet alleen heel instagram waardig zijn maar ook goed voor het milieu (want=biologisch). En nu gaan ze nog een stapje verder. Vanaf nu kun je namelijk een speciaal insect-vriendelijk plantenpakket kopen inclusief een plant waar luizen opzitten. Say what?!

Goed nieuws, een plant mèt luizen in je tuin

Waar je bij het woord luizen waarschijnlijk meteen denkt: 'weg ermee!', wil Sprinklr juist dat je een plan vol met deze beestjes in je tuin zet. Waarom? Zoals je misschien al hebt gehoord verdwijnen insecten in rap tempo uit het Nederlandse ecosysteem. Wie daar wat aan wil doen zet zijn (balkon)tuin vol met planten waar insecten blij van worden. Zoals een plant met luizen.

Een van de planten in het nieuwe Sprinklr pakket is de Artemisia vulgaris, ook wel ‘Bijvoet' genoemd en hier huist de artemisialuis op. “De bladeren van de Artemisa krullen ’s avonds een beetje om, waardoor de plant een ideale slaapplek is voor insecten,” zegt Liedewij Loorbach van Sprinklr. De luizen op deze plant zijn bovendien een heerlijk hapje voor lieveheersbeestjes, die daardoor ook op de plant afkomen.

Liedewij van Sprinklr legt uit waarom een plant met luis een goed idee is:

Een mini-ecosysteem in je (balkon)tuin

“De artemisialuis wil op geen enkele andere plant zitten, dus de rest van je tuin is veilig. En het mooie is dat je met de Artemisiaplant en –luis een heel ecosysteem op gang brengt in je eigen tuintje,” zegt Loorbach.

Bovendien, vindt Sprinklr, moeten we allemaal weer een beetje leren houden van insecten. “Wetenschappers vrezen een toekomst met zeer weinig insecten. Beter helpen we de insecten een handje. En dat kan je nu dus doen in je eigen tuin, op je balkon of dakterras.” Naast de Artemisiaplant bestaat het insectvriendelijke pakket verder nog uit twee bloeiende, biologische planten die kleur in je tuin aanbrengen.

Sprinklr biologische buitenplanten Maak van jouw (balkon)tuin een bijenparadijs

Sprinklr krijgt hulp van ASN Bank

Sprinklr verkoopt de Artemisiaplant in een pakket met twee bloeiers die de nectar verzorgen voor de insecten: het Eco Tuintje pakket. De planten zijn biologisch gekweekt door Kwekerij Casper Verhoeven en het pakket met drie grote planten kost €29,95 exclusief bezorging.

Het Eco Tuintje pakket is ontstaan in samenwerking met ASN Bank. De bank maakt zich ook erg zorgen over de insecten en werkt actief aan het verbeteren van de biodiversiteit in Nederland.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!