Energie
Duurzaam wonen

Merels start-up helpt Nederland van het gas af 

De design-inductieplaten van MAKUS maken je keuken duurzamer én mooier.
10-02-2020 - door Redactie
Met haar design-inductieplaten decoreert Merel duurzaamheid | foto: MAKUS

Met haar design-inductieplaten decoreert Merel duurzaamheid | foto: MAKUS

Nederland heeft als doel gesteld om in 2050 volledig aardgasvrij te zijn. Dit betekent dat maar liefst 7 miljoen woningen zo snel mogelijk van het gas af moeten. Zo’n grote overgang is niet eenvoudig, maar wel nodig. Gelukkig maakt Merel met haar prijswinnende inductieplaten, de overstap van koken op gas naar elektrisch koken aantrekkelijk. De design-inductieplaten van MAKUS zijn sinds begin 2020 verkrijgbaar.

Koken op gas verleden tijd

Het kabinet wil de gaskraan in 2050 definitief dichtdraaien. Dat is goed nieuws voor het klimaat omdat gasverbruik niet duurzaam is. De fossiele brandstof raakt op en bij verbranding van gas komt CO2 vrij, wat schadelijk is voor het milieu. Nederlanders verbruiken gemiddeld 37 kubieke meter gas per jaar aan het koken op gas. Hoewel dit maar een klein deel van het totale gasverbruik is, zal ook de manier van koken duurzamer moeten worden om ervoor te zorgen dat Nederland volledig aardgasvrij wordt.

Inductie de meest duurzame optie

Volgens onderzoek van Milieu Centraal is het gebruik van een inductieplaat de meest duurzame manier van koken. Dit komt omdat je bij inductie gebruik maakt van een magnetische bodem die zorgt voor een snelle en efficiënte opwarming. Van alle vormen van koken wordt bij inductie dus de minste energie verbruikt. Zeker wanneer elektriciteit de komende jaren groener wordt, zal koken op inductieplaten alleen maar duurzamer worden.

Merel van MAKUS Foto: Josje Deekens

Als koken op inductie zo’n duurzaam alternatief is, waarom is dan nog niet iedereen overgestapt? Volgens Merel Philippart, de oprichter van MAKUS, komt dit door een gebrek aan aantrekkelijke duurzame producten. 'Waarom is zo'n plaat altijd zwart glimmend? En niet in een patroon of kleur die beter bij je keuken past?' Door de inductieplaat aantrekkelijk te maken wil MAKUS mensen verleiden over te stappen op inductie.

'Net dat duwtje in de rug geven. In de praktijk zien we namelijk dat als iemand eenmaal aan de slag is met verduurzamen het vaak naar meer smaakt. Het vervangen van je gasfornuis met een inductieplaat is een relatief makkelijke stap. Je hoeft niet je hele keuken eruit te slopen.' De inductieplaten zijn als pre-order te bestellen op de website van MAKUS en kosten 1480 euro.

MAKUS honeycombDe honeycomb is één van de twee limited editions MAKUS inductieplaten | Foto: MAKUS

MAKUS ontwikkelt design-inductieplaten met een print. Hiermee stapt Merel af van het saaie zwarte design van de ‘gewone’ inductieplaten. "Met MAKUS wil ik de verbinding maken tussen de collectieve uitdaging – verduurzaming van de samenleving – en de individuele behoefte van mensen, namelijk een mooi product”. De inductieplaten worden geproduceerd in Duitsland, stapsgewijs probeert Merel ook in het productieproces de milieu-impact te minimaliseren.

ASN Bank Wereldprijs

In 2018 won Merel met haar onderneming MAKUS de Publieksprijs van de ASN Bank Wereldprijs. Door het meedoen aan de ASN Bank Wereldprijs kreeg ze een podium waardoor ze haar idee verder kon ontwikkelen tot een echt product. Met het prijzengeld van 8632 euro kon ze een pilot uitvoeren en de inductieplaten testen.

Merel als publiekswinnaar van de ASN Bank Wereldprijs 2018 Foto: Bart Maat

Wil je meer lezen over het verduurzamen van je woning?

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.