Eten en drinken
Natuur

Meelwormen kweken op je aanrecht 

LIVIN Farms Hive is 's werelds eerste tafelmodel-korf waarmee je meelwormen kweekt op je eigen aanrecht.
28-04-2017 - door Milou
De LIVIN Farms Hive brengt eetbare insecten naar je keuken | Foto: lvinfarms.com

De LIVIN Farms Hive brengt eetbare insecten naar je keuken | Foto: livinfarms.com

Met de LIVIN Farms Hive kweek je meelwormen met je eigen voedselafval, gewoon op je aanrecht.

Een voedselrevolutie met meelwormen

LIVIN Farms Hive komt uit de koker van het Oostenrijkse Livin Studio. Met de uitvinding wil oprichtster Katharina Unger een voedselrevolutie starten. De korf ontstond doordat ze zelf op zoek was naar manieren om thuis - in een city-appartement - voedsel te verbouwen. Ze kwam er al snel achter dat er maar weinig mogelijkheden zijn als je niet veel ruimte hebt, en dat de mogelijkheden vooral op het gebied van proteïne gering zijn. Met de Farms Hive kun je de proteïne die je normaal binnenkrijgt door bijvoorbeeld vlees te eten vervangen - of aanvullen - met zelfgekweekte meelwormen.

De meelwormen kweek je in een speciaal daarvoor ontworpen installatie op je eigen aanrecht, met voedselafval uit je eigen keuken. Zo weet je precies wat je binnenkrijgt. De buit? Zo'n 200 tot 500 gram meelwormen per week. In 2016 hield LIVIN Farms Hive een crowdfundactie. Door maar liefst 830 donateurs werd meer dan 145.000 dollar geïnvesteerd. 

En zo kan een maaltijd met meelwormen er dan uitzien. | Foto via livinfarms.com

Schimmels die plastic eten

Het bureau achter Livin Hive, Livin Studio, is al vaker spraakmakend geweest. Eerder ontwikkelde ze - in samenwerking met hoogleraar Han Wösten van Universiteit Utrecht - een prijswinnende installatie. Namelijk eentje met schimmels erin die plastic afval eten

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!