Medailles van oude mobieltjes voor de Olympische Spelen in 2020 

21-02-2017 - door Redactie
De organisatie van de Olympische Spelen in Tokio wil medailles maken van e-waste || Foto: MobileCowboys

De organisatie van de Olympische Spelen in Tokio wil medailles maken van e-waste || Foto: MobileCowboys

Dat er in mobieltjes en andere gadgets edelmetalen zitten wist je vast al. Maar wist je ook al van het plan om van deze edelmetalen medailles te maken, voor de Olympische Spelen in Tokio in 2020?

Van tring tring naar bling bling

In 2020 vinden de Olympische Spelen plaats in Tokio, de organisatie wil een duurzaam signaal afgeven door de medailles te laten maken van gerecyclede edelmetalen. In de praktijk zijn er flinke aantallen e-waste voor nodig. Voor 1 gram goud heb je zo'n 35 tot 40 smartphones nodig. Voor een gouden medaille - die in werkelijkheid voor 92,5% uit zilver bestaat - zijn ongeveer 240 smartphones nodig. Voor 1 gram zilver zijn maar liefst 1800 oude telefoons nodig. Dat betekent dat voor een zilveren medaille iets meer dan 130.000 mobieltjes nodig zijn! Op het plan wordt enthousiast gereageerd en oude mobieltjes worden inmiddels massaal ingeleverd. 'Het idee dat iets uit mijn huis onderdeel wordt van een medaille, daar word ik als inwoner van Tokio heel vrolijk van.'

Closing the loop

Nederlandse organisatie Closing the Loop onderkent het probleem van oude en afgedankte mobieltjes. Wist je dat bijvoorbeeld in Afrika jaarlijks honderden miljoenen exemplaren op de vuilnisbelt terecht komen? Een flinke vervuiling maar ook een groot verlies van kostbare edelmetalen! Closing the Loop zamelt deze mobieltjes in en recycled ze, dat doen ze via het One for One programma. Inmiddels zijn dat er al meer dan een miljoen en er liggen sowieso nog 700.000 exemplaren te wachten.

Circulaire sieraden

Een spin-off van Closing the Loop is Nowa, deelnemer van de ASN Bank Wereldprijs 2016. Nowa gelooft in een wereld zonder afval (No Waste) en wil mensen bewust maken hoe mooi recycling kan zijn. Dat doen ze met hun circulaire sieraden. Gemaakt van goud uit mobieltjes en in een tijdloos design - dat ook nog eens op verschillende manieren te gebruiken is.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.