Duurzaam wonen

Marten maakt lampen van gipsafval 

Waar de één een stukje afgebladderd pleisterwerk ziet, ziet Marten een prachtig design
18-02-2019 - door Jessie
De Archy van More circular design. Foto: More

De Archy van More circular design. Foto: More

Communitylid Marten van Leeuwen heeft een achtergrond als ingenieur, maar houdt zich tegenwoordig vooral bezig met het ontwerpen van bijzondere meubels van afval. Zijn lampen uit zijn eigen 'Archy collectie' van ‘More circular design’ zijn een perfecte combinatie van beiden: strak en minimalistisch design, gemaakt van afval.

More: van gipsafval naar lamp

Wat wij ons meteen afvroegen was hoe Marten voor zijn bedrijf More Circular aan dit gipsafval komt. Je kunt natuurlijk niet zomaar een willekeurig gebouw inlopen en het van de muur trekken. Laat staan dat je er een lamp van kunt maken. De oplossing bleek heel simpel: “Wij leveren emmers aan stukadoors die ons initiatief ondersteunen”, vertelt Marten. “Zij vullen deze emmers met hun ‘afval’ dat ze anders weg zouden gooien. Voor hen levert het een kostenbesparing op én het geeft iets extra’s aan hun imago. En voor ons is het een handige manier om lokaal aan onze grondstoffen te komen. Momenteel wordt het product zo gered van de afvalberg of verbrandingsoven”.

Maar met alleen een emmertje pleisterwerk ben je er natuurlijk nog niet. In Schilde, een wijk in het Oosten van Antwerpen, staat de fabriek van More. “Ik begon met het ontwikkelen van het proces om van gipsafval een nieuw materiaal te maken. Dat heeft een jaar geduurd. Vervolgens wilde ik er ook een toepassing voor creëren, en ik dacht aan een product dat mensen willen kopen. Het ontwerp dat daaruit volgde waren onze ‘Archy’-lampen.

De Archy van More. Foto: MoreDe Archy van More circular design. Foto: More

Van idee naar ontwerp

Het idee om met gipsafval aan de slag te gaan ontstond in Nieuw-Zeeland, waar Marten is opgegroeid. “Het doel in het begin was om afval te transformeren tot een waardevol product”, licht Marten toe. “Ik zag dat er enorm veel bouwafval gestort werd, en een groot deel daarvan bestaat uit gipsplaten. Ik heb hiervoor een proces opgezet in Nieuw-Zeeland, maar mijn Belgische vriendin wilde weer terug naar Europa. Daar bleek hetzelfde probleem te zijn, dus ik kon gewoon verder met waar ik mee bezig was. Het heeft enorm veel moeite gekost om dit proces op te zetten, maar inmiddels komen er meer orders binnen dan ik kan maken. Dat voelt echt als een validatie dat mensen mijn producten willen kopen, en daar ben ik ook wel een beetje trots op!”.

Produceren en consumeren is niet de oplossing

In de filosofie van More Circular Design staat dat produceren en consumeren niet de oplossing is voor een bewuste en duurzame levensstijl, ‘omdat het nog steeds slecht is’. Een opvallende uitspraak van een lampenproducent: “We zijn gewend aan het feit dat als wij produceren, dat er nadelige gevolgen zoals water-, lucht- en grondvervuiling, verlies van grondstoffen en biodiversiteit en slechte werkomstandigheden etc. zijn. Dat komt omdat winst het enige doel is dat in de productie wordt nagestreefd. De oplossing is niet om de productie te verminderen, maar juist om productieprocessen te herontwerpen met de intentie om niet alleen economische winst te hebben, maar ook sociale en milieu-impact. Wij baseren dit principe op de Cradle-to-Cradle filosofie. In mijn ogen moet iedere ontwerper dit boek lezen, en gebruiken in zijn of haar werk”.

Marten met zijn More lampen. Foto: More

Nieuwe producten en plannen

Op dit moment verkoopt Marten de meeste lampen aan jonge milieubewuste consumenten. Maar in de toekomst wil hij meer impact hebben. “Er komen meer soorten producten dit jaar, want niet iedereen heeft een lamp nodig. Daarnaast gaan we het proces opschalen en op verschillende locaties in Nederland en België produceren. Ook zoeken we nog naar leuke cafés en restaurants met een duurzame filosofie, waar we de ‘Archy’s’ kunnen ophangen, zodat nog meer mensen de schoonheid van afval kunnen ervaren!”.

Nog meer duurzaam bouwen

De bouwsector is ontzettend vervuilend (alleen al het aantal transportbewegingen in Nederland komt voor 1/3 uit de bouwsector), maar deze initiatieven doen er iets aan: 

ASN Bank werkt aan een nieuwe, schone wereld

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is zero waster (sinds 2014 afvalarm), blogger en auteur (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com en www.smir.store). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.