Natuur
De duurzame baan

Marloes vertelt verhalen bij het Wereld Natuur Fonds 

Marloes helpt bij de bescherming van natuur wereldwijd met haar werk als communicatiespecialist bij het Wereld Natuur Fonds (WWF).
12-04-2021 - door Pien
Marloes WWF

Een baan met bevlogen collega’s, groeimogelijkheden en waarmee je de wereld een stukje mooier maakt. Wie wil dat nou niet! In rubriek De duurzame baan van… spreken we met mensen die werken in de duurzame sector. Hoe komen ze daar terecht en wat is hun achtergrond? Droomden ze altijd al van deze baan, en welke tips hebben ze als je op zoek bent naar een ‘groene baan'? Deze editie spreken we met Marloes van Luijk, Communication & Storytelling Specialist bij het Wereld Natuur Fonds (WWF).

Als mensen aan ASN Bank denken, dan denken ze al snel aan de eekhoorn die het boegbeeld is van onze organisatie. Maar de bekendheid van Eppo (zo heet onze huiseekhoorn) valt in het niets bij de sterrenstatus van de panda die WWF aanvoert. De reuzenpanda werd ooit verkozen tot het logo van WWF als symbool voor alle bedreigde diersoorten. Want dat is waar de organisatie zich al 60 jaar sterk voor maakt: het beschermen en behouden van de natuur wereldwijd.

Communicatie voor 3 'squads'

Marloes heeft het geluk om al een aantal jaar bij de Nederlandse tak van deze internationale natuurbeschermingsorganisatie te werken. Na verschillende andere functies doet ze dat tegenwoordig als Communication & Storytelling Specialist. De afgelopen anderhalf jaar werkte ze voor een 5-jarig internationaal subsidieprogramma - een partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en IUCN NL (een andere natuurbeschermingsorganisatie). “In 16 landen hebben we maatschappelijke organisaties en de lokale bevolking versterkt zodat ze de natuur beter kunnen beschermen. Juist die link tussen mens en natuur is zo belangrijk.”

Op dit moment is Marloes onder andere verantwoordelijk voor de communicatie van 3 teams – of squads, zoals ze bij WWF heten. De squad Business Engagement houdt zich bezig met  het samenwerken met bedrijven, en binnen de squad Huge Friends staat de relatie met grotere giftgevers centraal. Voor het derde squad regelt Marloes de communicatie voor en met de Nationale Postcode Loterij. “Het is soms best veel ballen in de lucht houden. Maar die afwisseling houdt het werk juist ook leuk”.

Een werkdag in coronatijd: online koffie en Ommetjes

De werkdag van Marloes begint sinds coronatijd niet in het prachtige duurzame WWF-kantoor in Zeist, maar met een online kop koffie met een collega. “Dat werkt goed voor mij. Ik blijf op deze manier in het ritme en hou ook wat informeler contact met collega’s.” Los van dit vaste koffiemoment zijn de dagen van Marloes heel wisselend. “Op sommige dagen heb ik alleen maar meetings en rol ik van het ene in het andere overleg. Wanneer er meer ruimte is in mijn agenda duik ik in mijn mail, ga aan de slag met een artikel of werk aan een plan. Vaak doe ik ’s avonds ook nog wat, en overdag loop of ren ik juist een rondje. Want ja, ook bij WWF zijn we actief met Ommetje (en fanatiek ook!)”

 Het duurzame kantoor van WWF waar Marloes dagelijks te vinden was voor corona uitbrak – Foto: WWF

Verhalen van mensen vanuit de natuur

Voordat Marloes haar droombaan bij WWF vond werkte ze eerst een aantal jaar als projectmanager website bij de Poetry International Foundation en later bij Rotterdam Marketing. In diezelfde rol startte ze ook bij WWF. “Ik heb Communicatiewetenschappen gestudeerd en mijn richting was een kruising met Informatiewetenschappen. Daarom had mijn studie iets meer een technische invalshoek en ben ik destijds begonnen als webmaster en projectmanager”.

Na twee jaar groeide Marloes door naar de functie van hoofdredacteur, waarin ze verantwoordelijk was voor de hele corporate website en meewerkte aan het welbekende Panda Magazine. In haar huidige functie heeft Marloes het technische en online gedeelte wat meer losgelaten. “Tegenwoordig focus ik me vooral op communicatie en storytelling. Verhalen van mensen vanuit de natuur vertellen en laten zien hoe we met de lokale bevolking samenwerken. Daar word ik blij van.”

Job-tip van Marloes: bouw een netwerk op

Hoe vind je nu net zo’n gedroomde groene baan als Marloes? Haar tip: sla aan het netwerken en doe vrijwilligerswerk.

“Bouw een netwerk op van mensen en organisaties die je interessant vindt, via LinkedIn bijvoorbeeld. Of ga eerst vrijwilligerswerk doen. Dat laatste heeft mij zeker geholpen toen ik solliciteerde. Dat zijn eigenlijk 2 tips, maar ik vind ze allebei belangrijk. En solliciteer natuurlijk op functies die je aanspreken. Bij WWF hebben we regelmatig nieuwe vacatures.”

Meer inspirerende duurzame banen

Profile picture for user Pien van der Steen
Pien
Auteur
Freelance contentmaker, boomknuffelaar en dierengek. Wordt blij van verdwalen in de natuur, vegan koken en slimme ideeën die de wereld een stukje groener maken.