Groene stad
Duurzaam wonen

MARK is een verticaal dorp in Utrecht 

Een woontoren met stadsbos, deelauto's, rooftopbar en tuinbouwkassen. MARK wordt een voorbeeld voor gezond stedelijk leven.
31-01-2019 - door Milou

Duurzaam wonen in de hoogste toren van Utrecht | Foto: A2 Studio

Het is voor het eerst dat er in Utrecht een toren gebouwd wordt die hoger is dan De Dom. Het 140 meter hoge verticale dorp MARK in Leidsche Rijn combineert wonen, sporten en natuur.

Gezond stedelijk leven

MARK moet een voorbeeld worden voor gezond stedelijk wonen, een plek waar wonen, sporten en natuur samenkomen. De 1.125 klimaatneutrale woningen - waarvan 60% sociale huur, middeldure huur en zorgwoningen zijn - krijgen patio's en groene tuinen. Op verschillende niveaus in de torens komen plekken waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Met gedeelde wasserettevoorzieningen, flexibele werkplekken, deel-logeerkamers en ateliers voor kunstenaars is 2000m2 gereserveerd voor samen leven. Aan de voet van 'het dorp', tussen de gebouwen in, komt een openbaar stadsbos. In de hoogste toren kun je straks naar een spectaculair uitkijkpunt op een glazen balkon. Met al deze faciliteiten beoogt MARK de eenzaamheid van wonen op hoogte te bestrijden. 'In plaats van het creëren van een eenzame wereld - waarin de lift het vervoermiddel is van niemand naar niemand – biedt MARK een groot aantal ontmoetingsruimten voor haar bewoners.'

Deelauto's voor bewoners

Ook aan de mobiliteit van de bewoners is gedacht. In de fietsenstalling is plek voor 3.500 fietsen en er komen zo'n 100 deelauto's beschikbaar. Om MARK te bewonderen of bewonen moeten we nog even geduld hebben, de oplevering van het project is gepland in 2023. Maar op andere plekken in het land - en in de wereld - zien we soortgelijke concepten voor duurzaam wonen. Zogenaamde green cities zijn in opkomst, kijk maar naar deze 7 verticale bossen. Ook zien we steeds meer stedelijke wildernis door de aanleg van Tiny Forests en zorgen ook Timber Towers voor groenere steden.

Het uitkijkpunt vanaf een glazen balkon | Foto: A2 Studio

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!