Maak werk van gelijke beloning 

04-06-2014

Gemiddeld verdient een vrouw in Nederland 17,6% minder dan een man. Nee ik maak geen typefout. 17,6 % loonverschil. In Nederland. Hoogste tijd om dit onder de aandacht te brengen vond WOMEN Inc. Dus organiseerden zij een debatavond in de Nieuwe Poort in Amsterdam.

Het loonverschil betekent concreet dat een vrouw in haar werkende leven gemiddeld  €300.000 minder verdient dan een man. 10% hiervan komt door eigen keuzes van vrouwen maar 7,6% is statistisch onverklaarbaar zoals dat heet. Oftewel daar is geen logische verklaring voor. En het verschil treedt al op bij de start van de carriére, waarin vrouwen en mannen dezelfde capaciteiten en inzet hebben (zie factsheet onderaan deze blog). Hoe lossen we dit op?

Een vrouw verdient in haar werkende leven gemiddeld €300.000,- minder dan een man, waarvan 7,6% niet door eigen keuzes komt. 

Stereotypering 

Geld, een van de laatste taboes van Nederland. ‘We praten wel makkelijk over seks helaas, maar niet over geld,’ aldus Jort Kelder. Eerste reactie van mensen áls ze horen over het loonverschil is vaak dat dat toch écht niet meer kan. Toch leven er veel algemene (voor)oordelen over de kwaliteiten van mannen en vrouwen. ‘Allereerste stap voor iedereen is erkennen dat je bevooroordeeld bent, zowel over mannen als over vrouwen. En dat we niet genoeg kijken naar het individu,’ zegt Jannet Vaessen (directeur WOMEN Inc.)

Het College voor de Rechten van de Mens erkent stereotypering ook als een bekende oorzaak van het loonverschil. Dit zit ingebakken in onze hersenen, maar kan een probleem worden bij bijvoorbeeld de selectie en beoordeling van mensen. Zij pleiten er eveneens voor om het individu te beoordelen. De grootste winst valt te behalen reeds bij indiensttreding. Daar moeten de lonen al gelijk zijn.

Stereotypering speelt een belangrijk rol in het loonverschil tussen mannen en vrouwen. 

Overheidscontrole?

De zaal – vol vrouwen en een enkele man, allen met zeer diverse achtergronden – lijkt het er behoorlijk over eens dat controle door de overheid niet de oplossing voor dit probleem is. ‘Openbaarheid – op bedrijfsniveau - geeft meer inzicht dan alleen constateren dat er dingen niet in de haak zijn’ voert iemand aan. ‘Bovendien,’ komt uit de andere hoek van de zaal: ‘de arbeidsinspectie komt gemiddeld 1 keer in de 30 jaar bij een bedrijf. Als zij dit moeten controleren zet dat nog geen zoden aan de dijk.’

Niet onderhandelen

Als de ongelijkheid ontstaat door het verschil in onderhandelingen, waarom dan niet het onderhandelen afschaffen? Gewoon per functie, beoordeling en ervaringsjaren vaste bedragen voor iedereen. Daardoor is enkel de kwaliteit van je werk van belang en wordt een werknemer niet meer beoordeeld op zijn of haar onderhandelingskwaliteiten. Dat klinkt wellicht aardig maar de zaal weifelt.

Kunnen we het onderhandelen over loon afschaffen? Vaste bedragen voor iedereen, per functie, beoordeling en ervaringsjaren.

Eigen verantwoordelijkheid & tips

Als de overheid of de bedrijven ook niet weten hoe ze het loonverschil moeten aanpakken, betekent dit dus maar een ding: zelf oplossen! Ga de onderhandeling in en vraag minimaal 20% meer dan wat je weet dat je waard bent. Blijf tips uitwisselen, maak het probleem kenbaar. Zorg voor een positieve vibe waardoor werkgevers wel anders moeten belonen. Dadelijk komt er weer een werknemerstekort en dan kan een goed werknemersklimaat je als bedrijf positief onderscheiden.