Tech

Maak nu jouw telefoon duurzamer! 

Deze telecom- en telefoonaanbieders laten straks jouw belletje rinkelen
22-05-2017 - door Jessie
Maak nu jouw telefoon duurzamer!

Je contract loopt af en het is tijd voor een nieuwe telefoon. Unbox jij straks de nieuwste Samsung? Of ga je toch voor een Fairphone? Nog heftiger: overstappen op een Simonly abonnement en een tweedehands iPhone adopteren. Je hebt keuze genoeg: maar wat is nu de beste optie? Hoe zorg je dat je met een gerust hart dat ene verontrustende telefoontje kunt plegen? 

Een telefoon met een naar luchtje

Waarschijnlijk zit je dit artikel op je telefoon te lezen. Of ligt hij in ieder geval naast je. We kunnen niet meer zonder en gebruiken hem daarom ook gemiddeld maarliefst vijf keer per uur! Hoewel de gemiddelden nog wel mee lijken te vallen (ongeveer 3 uur per dag), lijken vooral de jonge mensen onafscheidelijk verbonden met hun apparaat. Logisch, want telefoons zijn gewoon handig. Extra jammer dus dat de meeste telefoons totaal niet duurzaam zijn. Ze zitten vol conflictmaterialen, schadelijke chemicaliën en grijze energie, zo blijkt uit de Sustainable Electronics Report (2014).

Kun je dan helemaal niet meer met een gerust hart dat ene fairtrade kopje koffie Instagrammen of bij die duurzame meeting je Google Agenda checken? Gelukkig zijn er duurzame(re) alternatieven. 

Modulair is populair?

Één van de bekendste modulaire telefoons (van Hollandse bodem!) is de FairPhone. Deze telefoon van de ASN Wereldprijswinnaar uit 2011 is zo gemaakt dat alle onderdelen vervangen kunnen worden (vaak door jezelf, met wat hulp van medetelefoongebruikers op het forum). Hierdoor gaat je telefoon veel langer mee én blijft de waarde van ieder onderdeel behouden. Lees hier meer over de Fairphone en check de Fairphone 2.

Super sleek: de Fairphone 2

Toch schijnt niet iedereen te geloven in een modulaire telefoon: Google heeft bijvoorbeeld besloten om haar telefoon Project Ara (bedacht door de Nederlandse ontwerper Dave Hakkens) niet uit te brengen. De voornaamste reden? Die is nog onduidelijk. Waarschijnlijk durft Google de stap nog niet aan: consumenten vinden het wellicht te duur om de componenten te vervangen; zeker als ze willen upgraden naar de beste camera, batterij en scherm.  

Blaas je telefoon nieuw leven in

Oké, misschien is dat ook wel een beetje waar. Natuurlijk is het tof om een splinternieuwe telefoon met alle mogelijke features aan te schaffen, maar is dat het echt waard? Het is goedkoper én duurzamer om een oud exemplaar een nieuw leven te geven. De meeste telefoons zijn nog supergoed, maar worden massaal afgedankt omdat een nieuwere, mooiere en hippere variant op de markt is gebracht. Via Leapp vind je tweedehands iPhones en op Marktplaats kun je ook pareltjes scoren.

Pas wel op voor heling (doorverkopen van gestolen telefoons): eerst in je vriendenkring rondvragen of iemand nog iets heeft liggen is een stuk veiliger. Je kunt ook bewust op zoek naar een merk dat zich inzet voor duurzaamheid. Apple scoort volgens Rank a brand het B-label (‘goed op weg’), Samsung, Sony en LG een D (‘eerste mijlpalen bereikt, moet beter’). Huawei en HTC staan met een E-label onderaan (‘hand nog even op de knip’). 

Simsalabim: de duurzaamste Sim Only 

In een tweedehands telefoon kun je het beste een Sim Only kaart stoppen. Dat is vaak nog goedkoper ook. Volgens Rank a Brand kun je het beste voor een Simkaart van Ortel (of moederbedrijf KPN) kiezen: zij krijgen het B-label, mede omdat Ortel geen hardware verkoopt en je dus ook niet kan verleiden om een nieuwer of hipper toestel aan te schaffen. De reden dat Ortel hoog staat is omdat moederbedrijf KPN 100% hernieuwbare energie gebruikt, 28% van de verkochte mobiele telefoons recyclet en de efficiëntie van ICT verhoogt. Liever een ander netwerk? HollandsNieuwe, Telfort, Simyo en KPN krijgen een C. Tele2 scoort het laagst, met een E-label.   

De duurzaamste optie: detoxen!

Zelf durven we het ook nog niet aan, maar helemaal geen telefoon gebruiken is natuurlijk het allerduurzaamst. Omdat we snappen dat je moeder het fijn vindt om te weten waar je uithangt en je vriendje graag even belt om te vragen hoe het met je gaat is het eigenlijk onrealistisch. Maar je kunt natuurlijk wél op detox! Zet in het weekend bijvoorbeeld je dataverbruik uit (internetten is nog onduurzamer dan vliegen!) of zet je helderheid van je scherm omlaag zodat je minder vaak hoeft op te laden (en dus stroom bespaart). Zo’n telefoondetox is ook best wel fijn merkten we op de redactie

Wil je meteen aan de slag, maar nog niet helemaal cold turkey zonder telefoon door het leven? Deze apps zijn een uitkomst!

  • Forest: plant een boompje en ga offline. Zodra je cheat gaat jouw boompje dood. En dat wil je natuurlijk echt niet. 
  • Moment (iPhone): live in the... ? Juist. Stel voor jezelf een telefoonlimiet in en zorg dat je er niet overheen komt. Het eindeloos in de trein naar buiten staren kan beginnen!
  • Quality time (Android): hetzelfde principe, maar dan voor Android. Iedereen kan wel wat detoxhulp gebruiken. 
  • DinnerTime Plus: ook handig voor vergaderingen waar iedereen stiekem zit te facebooken: stel een limiet in en verhoog die arbeidsproductiviteit! 

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.