Maak kennis met de jongste uitvinder ter wereld 

Deze dame zorgt ervoor dat jij straks met een kopje koffie je telefoon oplaadt
05-05-2016

De 18-jarige Ann Makosinski aan het werk (foto: Jeremy Johnson-Silvers / The Ubyssey)

Heb jij dat ook wel eens? Dat je een idee hebt waarvan je denkt: dit is precíés wat de wereld nodig heeft. Later kom je er achter dat iets soortgelijks al bestaat. Of dat ‘t toch een tikje te ingewikkeld is. Kortom: meestal stop je je uitvinding-to-be ver weg in een laatje in je hersenkamer, en doe je er verder nooit meer iets mee. Toch? Zo niet Ann Makosinski. Al van jongs af aan loopt ze over van de geweldige, innovatieve ideeën. En ze maakt ze daadwerkelijk waar.

Creatief uit noodzaak

Het begon allemaal met een doos elektronische onderdeeltjes. Veel ander speelgoed had ze niet, maar dat dwong haar juist om creatief te zijn. Jarenlang maakte Ann zelf speelgoed met behulp van plakband, lijm en spulletjes die ze rondom het huis vond. Dat heeft zo zijn vruchten afgeworpen. Want op 15-jarige leeftijd had Ann een idee dat de wereld kan veranderen.

Lichaamswarmte = licht

Inspiratie vond ze bij een Filipijnse vriendin: door gebrek aan elektriciteit kon zij ’s avonds niet studeren. Als oplossing bedacht Ann een zaklamp die werkt op energie uit lichaamswarmte. Met behulp van speciale Peltier-elementen wordt warmte uit je hand omgezet naar energie. Zo kan iedereen, altijd, overal, licht creëren. Geniaal!

En toen?

Maar met het idee alleen was Ann er nog niet. Ze moest aan de slag met haar eerste ontwerp. Dat ging gepaard met een hoop tijd en moeite. Maar vele arbeidsuren en wetenschapsbeurzen later heeft Ann met haar Hollow Light de nodige aandacht gekregen. Ze won onder andere de Google Science Fair Award en de Sustainable Entrepreneurship of Excellence (die Obama ook won! En onze landgenoot Boyan Slat overigens ook). Inmiddels is de zaklamp bijna klaar om op de markt gebracht te worden.

Handige koffie

Maar dat is nog niet alles. Ann’s brein ratelt rustig door! Momenteel werkt ze aan de eDrink: een mok die overtollige warmte uit koffie of thee omzet in elektriciteit. Deze elektriciteit kan gebruikt worden om… jawel: je telefoon op te laden. Slim idee hé, vooral voor een meisje dat nog niet eens zo lang een telefoon heeft.

Word ook een uitvinder

Zit er een Willie Wortel in jou? Zoals Ann beschrijft in onderstaande Ted-talk, is uitvinder worden zo’n makkie nog niet. Wanneer je een creatief hersenspinsel tot uitvoering wil brengen, gaat daar een hoop voorbereiding aan vooraf. Maar niets is onmogelijk. Dat laat Ann wel zien.