Maak kennis met de Fairphone 2 

16-06-2015

Olivier Hébert en Miquel Ballester van Fairphone onderzoeken prototypes. Fotografie: Fairphone.

Fairphone kan met recht een succesverhaal worden genoemd. In 2010 begonnen als campagne van de Waag Society en in 2011 wonnen ze de ASN Bank Wereldprijs. Vier jaar later wachten meer dan 50.000 met smart op de tweede generatie Fairphone. En nu is er goed nieuws. Het ontwerp van de Fairphone 2 is bekend en de voorverkoop is begonnen. 

Eerlijke materialen

Fairphone probeert om zoveel mogelijk gebruik te maken van eerlijke materialen. Dat houdt in dat het bedrijf zich verzet tegen uitbuiting van arbeiders in mineraalmijnen in Afrika en de hoge werkdruk in Aziatische assemblagehallen. Het bedrijf wil daarom telefoons maken die ‘eerlijk en transparant’ worden geproduceerd. Dit lukte bij de eerste generatie telefoons maar ten dele, erkent oprichter en directeur Bas van Abel. Voor de tweede generatie zijn ze overgestapt op een andere leverancier, Qualcomm. Deze leverancier voldeed aan alle technische eisen en bovendien is deze leveracier een voorloper op het gebied van eerlijke materialen en transparantie. Zo kregen ze nog meer inzicht in de productieketen en kunnen ze stap voor stap hun positieve invloed uitoefenen.

Zelf reparen

Fairphone wil de gemiddelde gebruiksduur van een smartphone verlengen, van twee naar vijf jaar. Om dit voor elkaar te krijgen, wordt het mobieltje onderwerpen aan stevige tests. Als er toch iets kapot gaat, dan is dit voor de gebruiker makkelijk te repareren. Het is voor het eerst dat er een telefoon beschikbaar komt voor een groter publiek waarbij je onderdelen makkelijk zelf kunt vervangen. Weliswaar heb je na 5 jaar niet meer het modernste toestel, maar de Fairphone is wel zo ontworpen dat hij via updates en uitbreidingen up-to-date kan blijven.

Wanneer kan ik hem kopen?

De voorverkoop is inmiddels van start gegaan. Als er genoeg mensen zich aanmelden voor de verkoop (15.000), dan is de verwachtte leveringsdatum rond november. Jouw steun zorgt dus voor de start van de productie. De richtprijs van de nieuwe Fairphone, 525 euro, is hoger dan verwacht. Volgens Bas van Abel hebben ze last gehad van de lage koers van de euro. Van Abel denkt dat voldoende mensen bereid zijn meer te betalen voor een ‘eerlijke’ telefoon. En anders is er nog dit rekensommetje: een gewone smartphone van 500 euro schrijf je in twee jaar af, de nieuwe Fairphone kan vijf jaar mee.

Een nieuwe stap

Met de nieuwe Fairphone zet het bedrijf weer een flinke stap richting een duurzame en eerlijke smartphonewereld. Het verwachtte aantal Fairphones (honderdduizend per jaar) is weinig vergeleken met de 1,2 miljard smartphones die jaarlijks worden verkocht. Toch laat het bedrijf zien dat je met slimme bedrijfsvoering ook levensvatbaar bent tussen de grote spelers. En goed voorbeeld doet goed volgen.

Alles over de nieuwe Fairphone 2 en zijn specificaties lees je op de site van Fairphone. De voorverkoop is inmiddels ook gestart, go get 'em!