LoRa gaat de neushoorn redden! 

Red de neushoorn met het LoRa netwerk.
29-12-2017

LoRa is dé nieuwe superheld die ervoor gaat zorgen dat onschuldige dieren niet ten prooi vallen aan stroperij. LoRa is geen nieuwe super woman maar een niet te traceren netwerk dat kan worden ingezet om wildlife te beschermen. Josje van Smart Parks legt mij uit hoe dit precies werkt.

LoRaWAN™

Ik hoor je denken, hoe dan? ‘Smart Parks is een monitoring systeem gebaseerd op het LoRaWAN™ netwerk waarmee wildparken in Afrika hun grondgebied, efficiënter en effectiever kunnen beschermen’ aldus Josje. LoRaWAN™  werkt beter dan een 3G of 4G netwerk. Het netwerk verbruikt namelijk weinig stroom, heeft een bereik van wel 15 kilometer en het is ook nog eens niet te traceren. Doordat het netwerk niet te traceren is, weten alleen de gebruikers, in dit geval de rangers, wat er gebeurt in het park.  

Hoe werkt het precies?

Smart Parks plaatst zendmasten rondom het wildpark om zo allerlei informatie binnen te krijgen. Die informatie komt via verschillende kanalen bij de Control Room binnen. Dit kan bijvoorbeeld via, sensoren op de dieren, auto’s en omgevingssensoren. Elke verandering is zichtbaar in de Control Room, en op deze manier weten rangers precies wanneer er iets gaande is.

Beelden vanuit de Control Room

Mkomazi National Park Tanzania

Smart Parks is in september 2017 begonnen met het plaatsen van sensoren in de hoorn van de neushoorn in Mkomazi National Park. Hierdoor weten de rangers nauwkeurig waar de neushoorns zich bevinden. ‘Voorheen liepen de rangers nog patrouille door het park. Niet heel erg efficiënt is dat.’ Doordat de parken zo groot als de provincie Utrecht kunnen zijn is het onmogelijk alles in de gaten houden. Alle voertuigen die Mkomazi National Park binnen rijden worden nu van een sensor voorzien. Hierdoor weten de rangers in de Control Room precies waar de voertuigen of dieren zijn. Én kunnen zij direct ingrijpen wanneer er verdachte activiteiten zijn.

Illegale jacht in Afrika

De impact van de stroperij is enorm. Josje: ‘Elk kwartier wordt er in Afrika een olifant gedood door stroperij’. Volgens het Wereld Natuur Fonds is dit toe te schrijven aan de toenemende welvaart in China en Vietnam waar ivoor als statusverhogende luxe wordt gezien. Stroperij en de handel in dierproducten is inmiddels een miljarden business waar dieren het slachtoffer van zijn.

Machine learning wildlife

‘In de toekomst willen wij steeds meer gaan werken met algoritmes’ zegt Josje. Ook al is het systeem een verbetering, een mens kan altijd nog een fout maken. Door in de toekomst gebruik te maken van algoritmes krijgen de rangers straks een smsje wanneer er iets gaande is. Het is de bedoeling dat dit in de toekomst nog verder gaat. Door machine learning in te zetten, worden er patronen ontdekt waardoor deze prachtige dieren in de toekomst nog beter beschermd kunnen worden.

Help Smart Parks

Smart Parks is veel belovend! Zo hebben zij laatst de Human Wildlife Conflict Tech Challenge van Wildlabs gewonnen, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds. Er moet alleen nog héél veel gebeuren om verder uit te breiden. Wil jij Smart Parks ondersteunen? Kijk dan op de website van Shadow View en kijk hoe jij ze een handje kunt helpen!