Natuur
Biodiversiteit
Duurzaam ondernemen

Loop Biotech voedt de natuur met een levende doodskist 

De Loop Living Cocoon™ zet ons lichaam na de dood om in vruchtbare plantenvoeding en geeft daarmee de biodiversiteit een boost
03-11-2021 - door Redactie
Bob Hendrikx van Loop Biotech

Bob Hendrikx van Loop Biotech

Hoe mooi zou het zijn als we na onze dood nog van waarde kunnen zijn voor onze planeet? Helaas is dat nu vaak niet het geval: bij een begrafenis komt de nodige CO2-uitstoot en bodemverontreiniging kijken. De levende uitvaartkist van Loop Biotech brengt hier verandering in en geeft de biodiversiteit juist een boost. Doordat de Loop Living Cocoon gemaakt is van paddenstoelen die organisch materiaal en gifstoffen omzetten in plantenvoeding, wordt ons lichaam na de dood een bron waaruit nieuwe natuur kan opbloeien.

Loop Biotech is een van de finalisten ASN Bank Wereldprijs 2021. Benieuwd naar de andere finalisten? Lees ook de interviews met Food for Skin, Chainable, Respyre, Northern Wonder en Orbisk.

Van gifstof naar plantenvoeding

Door de manier waarop we tegenwoordig leven, door wat we eten en de medicatie die we gebruiken, bevat ons lichaam gemiddeld 219 chemicaliën. Na onze dood belanden deze gifstoffen samen met ons lichaam onder de zoden, waardoor we de bodem verontreinigen. Dusdanig zelfs dat onderzoek laat zien dat we onze begraafplaatsen als vuilstortplaatsen zouden moeten beschouwen. Niet bepaald de manier waarop we herinnerd willen worden of we onze geliefden willen herinneren.

Het kan gelukkig ook anders, met dank aan een wonderlijk organisme: mycelium. Mycelium is het levende wortelnetwerk van paddenstoelen en heeft de fantastische eigenschap dat het organisch materiaal en schadelijke stoffen omzet in vruchtbare plantenvoeding. Een echte ‘recycleerder’, die onder andere werd gebruikt bij het saneren van de bodem na de kernramp van Tsjernobyl. Door een doodskist te maken van mycelium wordt ons lichaam – inclusief chemicaliën – een bron van voedsel voor de natuur in plaats van een bron van verontreiniging. 

“Mycelium wil ons opeten”

De Loop Living Cocoon – zo heet de levende doodskist van Loop Biotech – is het geesteskind van architect en bio-designer Bob Hendrikx. “Tijdens mijn studie aan de TU Delft was ik heel erg bezig met het feit dat we als mens vooral werken met dode materialen en weinig werken samen met de natuur”, vertelt Bob. “Maar wat nou als we met levende organismen gaan werken, als onze dagelijkse objecten uit levende organismen bestaan? Bijvoorbeeld een t-shirt dat met je meegroeit”.

In mycelium, dat met behulp van mallen te ‘groeien’ is in de vorm die je wilt, zag Bob een kans. “Ik kom uit de architectuur, dus mijn eerste gedachte was ‘We gaan een huis groeien van mycelium’. Maar dan denk ik weer aan mezelf, aan wat ík wil, in plaats van aan de natuur.” Dus draaide Bob de vraag om: wat wil het organisme? Het antwoord is een tikkie luguber. “Mycelium wil ons ‘opeten’. Dus door het perspectief van het organisme te volgen kwam ik op het idee om een doodskist van mycelium te ontwikkelen”.

 De Loop Living Cocoon - de levende doodskist van Loop Biotech

Van paddenstoel naar kist in 7 dagen

Dat de Loop Living Cocoon ons lichaam en schadelijke stoffen als microplastics en metalen om kan zetten in voedsel voor de aarde, is niet de enige reden waarom de kist zo’n verrijking voor de natuur is. Ook de productie van de kist zelf heeft positieve impact. Waar de productie van reguliere uitvaartkisten de nodige energie kost, wordt de Loop Living Cocoon gekweekt van lokale ingrediënten zonder dat hier enige warmte of energie voor nodig is.

Sterker nog, terwijl de mycelium in 7 dagen uitgroeit tot een volledige kist, haalt het organisme juist CO2 uit de atmosfeer. Een klimaatpositieve kist dus.

Groter dromen

Inmiddels is het een jaar geleden dat voor het eerst iemand werd begraven in een Loop Living Cocoon en sindsdien zijn er bijna 100 kisten verkocht. “Hiermee is onze oorspronkelijke missie volbracht en dus werden we uitgedaagd om groter te dromen”, vertelt Bob. “Onze nieuwe missie is om dé standaard optie te worden voor een uitvaart. En in 2025 willen we 10.000 mensen helpen om een voedingsbodem te worden voor nieuw leven”. 

  In slechts 7 dagen groeit mycelium uit tot een volledige, levende doodskist

Om deze droom werkelijkheid te maken is Loop Biotech bezig om flink op te schalen. “We zijn onlangs verhuisd naar een grote ‘fabriek’ op de campus van TU Delft”, vertelt Bob. Bob is dan ook blij dat Loop Biotech de finale van de ASN Bank Wereldprijs heeft gehaald. Het prijzengeld komt mooi van pas voor de toekomstplannen. “Van het prijzengeld willen we nieuwe mallen maken waardoor ons product nog beter en efficiënter wordt en we verder kunnen opschalen. En verder zijn we druk bezig met het opzetten van samenwerkingen met de grote uitvaartpartijen”.

"Allemaal kanjers"

Net als veel andere deelnemers heeft Loop Biotech heeft zich niet alleen vanwege het prijzengeld ingeschreven voor de ASN Bank Wereldprijs. “We hebben ons ook ingeschreven om ons verhaal nog scherper te krijgen en om kennis op te doen tijdens de coaching en trainingen”, vertelt Bob. “Zo hadden we bijvoorbeeld een vraag over de pricing van ons product. ASN Bank heeft ons gekoppeld aan een expert die ons hiermee verder heeft geholpen”. Dat zijn onderneming nu in de finale staat ziet hij als een mooie erkenning. “Het is superleuk om genomineerd te worden, samen met andere mensen die andere ideeën hebben, maar wel met hetzelfde gedachtegoed. Het is echt een positieve groep”.  

Uiteindelijk blijft de ASN Bank Wereldprijs natuurlijk een wedstrijd, maar als Bob zou moeten kiezen, gunt hij Respyre een winnende plek. “We kennen Respyre al van de TU Delft. Ze hebben een ontzettend interessante en impactvolle technologie ontwikkeld die helemaal in lijn ligt met onze visie over het samenwerken met de natuur. Maar alle finalisten zijn natuurlijk kanjers met mooie en hoopvolle ondernemingen!”

Stem op Loop Biotech voor de Publieksprijs

Wil je dat Loop Biotech in de prijzen valt tijdens de finale van ASN Bank Wereldprijs op 10 november? Stem dan op Loop Biotech voor de publieksprijs en wie weet winnen zij die € 5.000. Vergeet je stem niet te bevestigen via de e-mail die je ontvangt!
 

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.