Lola Lik is een creatieve broedplaats in de lik 

Heb jij al van dit gave initiatief gehoord?
12-12-2016

Afbeelding: Lola Lik door Zoalfeqar Mohammad & Jur Oster

In het voormalige hoofdgebouw van de Bijlmerbajes in Amsterdam opent op 20 januari een bijzondere creatieve broedplaats: Lola Lik. In dit unieke gebouw komt een publiek binnenplein met een restaurant, een pop-up bioscoop, muziekstudio’s, ateliers, werkplekken en nog veel meer moois. Bovendien zijn er nog ruimtes beschikbaar voor goede ideeën. In de twee hoge torens van de voormalige gevangenis zullen maximaal duizend asielzoekers worden opgevangen. Samen met enthousiaste Amsterdammers zullen zij deze plek nieuw leven inblazen.

De missie van Lola Lik is om in tijden van verdeeldheid de verbinding op te zoeken. Deze broedplaats moet een plek worden waar mensen kunnen samenwerken aan de mooiste plannen. Een plek die mensen helpt bij het vinden van werk en bij de participatie in de Amsterdamse samenleving. Lola Lik wordt in opdracht van Gemeente Amsterdam en in samenwerking met het COA ontwikkeld door LOLA (Stichting Leegstand Oplossers Amsterdam).

In de lik

‘Lik’ is Amsterdams plat voor gevangenis. Daarnaast staat het ook voor de mogelijkheid om een nieuwe invulling te geven aan een plek, bijvoorbeeld met een lik verf. Bij Lola Lik zullen betrokken en initiatiefrijke Amsterdammers samen met nieuwe Amsterdammers samenwerken aan de mooiste plannen.

Zo zal Refugee Company er bijvoorbeeld samen met kleermakers uit het azc een eigen overhemdmerk lanceren. Daarnaast komt er een naaiatelier en een zeefdrukkerij waarin er nieuwe producten ontworpen en geproduceerd zullen worden. Verder komt er een lunch-restaurant in de voormalige wasserette. Hier kunnen horecatalenten de sterren van de hemel koken. De voormalige productiekeuken blijft ook zeker niet onbenut: ondernemer Jay Assad uit Syrië gaat hier de Start-up Kitchen beginnen. Op deze unieke plek zal hij ondernemers uit de foodbusiness helpen met het opstarten van een eigen bedrijf.

Naast al deze sprankelende initiatieven komt er een grasveld op het plein met bloeiende moestuinbakken, comfortabele bankjes, vergadercaravans en een terras waar je lekker kunt komen zitten en genieten van de inspirerende omgeving.

Aan de bak

Bij Lola Lik zullen er verschillende evenementen plaatsvinden. Zo gaat Solar World Cinema er een filmcrew van AZC-bewoners opleiden en koppelen aan grote filmfestivals- en instituten. Daarnaast zullen zij Bajes Cinema avonden organiseren. Rietveld Academie opent een werkruimte met de grafisch ontwerpafdeling waar studenten kunnen samenwerken met bewoners van het AZC.

Aan het binnenplein komen werkplaatsen van timmermannen en industrieel ontwerpers. In de oostvleugel van Lola Lik staan taal en ontmoeting centraal. De Vrijwilligers Centrale Amsterdam en Dynamo gaan hier vrijwilligersactiviteiten hosten en workshopruimtes aanbieden. 

Ga direct naar de gevangenis!

Favela Painting is op dit moment al druk bezig om samen met de bewoners de grijze gevels te bedekken met een prachtige kleurenmozaïek. Ook het binnenplein wordt omgetoverd. Wil jij helpen? Dat kan tijdens de Building Weeks. Alle helpers zijn heel welkom! 

Op vrijdag 20 januari openen de poorten van Lola Lik officieel. Je kunt dan ronddwalen door de voormalige gevangenis en je ogen uitkijken bij alle horeca, commerciële start-ups, sociale ondernemingen en maatschappelijke initiatieven Ga jij ook een kijkje nemen? 

 

Wil jij meer weten over Lola Lik? Klik dan hier voor de website en Facebookpagina.

Alle prachtige afbeeldingen zijn v.b.n.b: Zoalfeqar Mohammad & Jur Oster, Refugee Company en Favela Painting Foundation.