Lichtgevend cement: nooit meer donkere straten 

Een verlichte weg die honderd jaar mee gaat, zonder elektriciteit te gebruiken. Toekomstmuziek? Of echt mogelijk?
10-05-2016 - door Redactie
Lichtgevend fietspad van Studio Roosegaarde

Lichtgevend fietspad van Studio Roosegaarde | Foto: Studio Roosegaarde

Cement absorbeert zonne-energie

We kennen misschien het glow in the dark fietspad van Studio Roosegaarde, maar wat zou er gebeuren als alle wegen verlicht zouden worden? Zonder elektriciteit. De Spaanse wetenschapper José Carlos Rubio van de Universiteit van Michoacana de San Nicolas de Hidalgo onderzocht de mogelijkheden en kwam tot de conclusie dat dit mogelijk is. Door cement op te lossen in water, ontstaan vlokken. Deze vlokken zijn de basis voor een nieuwe structuur die overdag zonne-energie opneemt en het in het donker afgeeft. Zo verlicht de weg zonder gebruik van elektriciteit.

Blauw of groen licht

De nieuwe cementsoort is milieuvriendelijk en je kunt ook nog kiezen welke kleur je wil; blauw of groen licht. Ook de felheid van het licht kan nog worden aangepast. Helaas is het nog niet te koop, maar er wordt gewerkt aan een marktintroductie.

Meer weten over cement?

Ook al bestaat cement uit milieuvriendelijke componenten, de betonindustrie is een van de grootste vervuilers. In 2014 won Koos Schenk met zijn "Smartcrusher" de ASN Bank Wereldprijs. Met deze methode wordt CO2 neutraal cement gemaakt ui betonpuin. In  2050 is dat ook echt noodzakelijk, blijkt uit onderzoek van Greenpeace naar ons toekomstige energiegebruik.  

 

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.