Eten en drinken
Lifestyle

Leve de E-nummers 

Je vindt ze bijna in elk ingrediëntenoverzicht: E-nummers. Maar wat zijn het precies? Wij zochten het uit.
09-03-2020 - door Maartje
Beeld door Frankie Cordoba

Ze zitten in je vega-kroketten, je vanille vla en je Engelse drop: E-nummers. Maar wat ís E471 of E466 nou precies? Wij zochten uit wat deze mysterieuze ingrediënten in je voedsel nou echt zijn. En aangezien niemand een lijst met E-nummers uit zijn hoofd wil leren, meteen ook een tip waar je je E-nummer kunt vertalen in een begrijpelijk ingrediënt. 

De "E" staat voor Europees en het nummer verwijst naar een specifieke stof. Elk E-nummer ingrediënt staat voor een stof die aan voedingsmiddelen mag worden toegevoegd, bijvoorbeeld om de smaak, het uiterlijk of de houdbaarheid van het product te bevorderen. E-nummers kunnen staan voor zowel natuurlijke stoffen die uit groente, fruit of planten worden gehaald maar ook voor synthetische stoffen die in het lab zijn gemaakt.

Aan het E-nummer kun je vaak al opmaken wat voor functie het heeft in een voedingsmiddel. Zo hebben de kleurstoffen bijvoorbeeld nummers tussen 100 en 200. Tussen de 200 en de 300 vind je de conserveermiddelen en de voedingszuren, tussen de 300 en de 400 de antioxidanten en tussen de 400 en 500 de emulgatoren en verdikkingsmiddelen. Zo is E471 een emulgator die je in Engelse drop vindt maar bijvoorbeeld ook in brood, chocolade of frisdrank. En ja, ook wij moesten even opzoeken wat een emulgator is.

E-nummers om voedselveiligheid te garanderen

E-nummers zijn ooit bedacht door de Europese Unie om de veiligheid van ons voedsel te verbeteren. Elke stof die een E-nummer heeft gekregen is uitvoerig getest door de European Food Safety Authority (EFSA). Van een stof met een E-nummer is dan ook precies bekend wat het doet, in welke producten het gebruikt mag worden en in welke hoeveelheid de stof mag worden toegevoegd. Alles om de veiligheid en gezondheid van de consument te bewaken.

De ingrediëntenlijst van een banaan. Met dank aan James Kennedy, de scheikundedocent die deze lijst heeft opgesteld.

Het is dan ook ironisch dat veel mensen nu juist denken dat E-nummers gevaarlijk zijn. Vanwege het imagoprobleem van de E-nummers kiezen voedselfabrikanten er tegenwoordig vaak voor om in plaats van het E-nummer juist de specifieke naam van de stof te vermelden. Zo heeft de producent van mijn Engelse drop de moeite genomen om het ingredient 'bietenrood' ook zo te benoemen in de ingredientenlijst in plaats van het kortere E162. En ook het toegevoegde glansmiddel wordt apart benoemd terwijl een simpele vermelding van E901 had volstaan.

Aan de andere kant zeggen 'bietenrood' en 'glansmiddel van bijenwas' mij natuurlijk veel meer dan een cryptisch E-nummer. En toch vind ik het dan wel weer fijn om te weten dat het hier gaat om stoffen die uitvoerig zijn getest en veilig zijn bevonden. Wellicht dat een combinatie hier de oplossing is, iets als E-bietenrood of E-glansmiddel.

Weten wat je eet

Wil je nou precies weten welke stof er huist achter een specifiek E-nummer? Gebruik dan de E-nummer zoekmachine van het Voedingscentrum. En eet je liever geen dierlijke producten? Dan is deze handige checklist met dierlijke e-nummers een uitkomst.

Enne, zorg er in ieder geval voor dat je genoeg E300 binnenkrijgt. Beter bekend als vitamine C.

Tjokvol met E300 die sinaasappels!

Leeshonger nog niet gestild?

Lees dan verder over ons voedsel, bijvoorbeeld over waarom er zoveel goed voedsel wordt weggegooid. Of ga verder naar deze long read over de keuze tussen biologisch, fair trade of lokaal voedsel. En vergeet die E-nummers, weet je hoeveel plastic je onbewust opeet?

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!