Lifestyle
Plastic

Let op: plogging wordt dé trend van 2018! 

Van geo-app tot Zweeds hardlooprondje: dankzij deze initiatieven ben je dubbelgoed bezig!
07-02-2018 - door Jessie
Strand

Of je nu naar buiten gaat om je hond uit te laten of lekker een stukje te hardlopen… je kunt je blokje om makkelijk transformeren tot karmaproof activiteit! Dankzij deze initiatieven wordt zwerfafval rapen weer leuk.

Plogging

In Zweden is het de nieuwste fitnesstrend: plogging. En we weten allemaal dat Scandinaviërs behoorlijke trendsettes zijn. Plogging is een Zweedse combinatie van de woorden ‘oprapen’ en ‘rennen’. Deze workout is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor het milieu: best of both worlds dus! Via de hashtag #plogging vind je op Instagram inmiddels enthousiastelingen van over de hele wereld, die hun routes, vangst én hun afgetrainde lijf showen. Mocht je zin hebben om twee goede voornemens in één keer af te strepen, waag dan eens een rondje plogging in jouw buurt! 

© Instagram Screenshot Plogging

Doe mee, verlos de zee!

Zwerfafval is overal. En het blíjft ook overal! Een sigarettenpeuk heeft bijvoorbeeld een afbraaktijd van 2 tot 12 jaar – en een plastic flesje doet er zelfs oneindig lang over. Volgens Milieu Centraal belandt elk jaar 50 miljoen kilo huishoudelijk restafval op straat. Bij de Nederlandse kust is maar liefst 30 procent van het afval afkomstig van consumenten (denk aan ijsstokjes, dopjes en zwerfafval uit rivieren). Dit heeft rampzalige gevolgen voor de oceanen. Dat moet minder kunnen, dacht Matthijs Lievaart, initiatiefnemer van Doe Mee, Verlos de Zee!

In 2010 raapte hij het afval op ‘zijn’ strand De Kwade Hoek op en legde het op een berg met een bordje ‘Doe mee, verlos de zee’. Toen hij even later terugkwam zag hij dat de berg ontzettend gegroeid was – andere mensen hadden hem geholpen. Inmiddels is deze berg uitgegroeid tot een initiatief met 70 jutbakken langs de kusten. Zelfs Doutzen Kroes is enthousiast: zij onthulde de jutbak op Vlieland (euh, #ambassadorgoals).

© Anko Stoffels in opdracht van RivellaFoto: © Anko Stoffels in opdracht van Rivella

Litterati

Het Amerikaanse initiatief Litterati begon ook met maar één stukje afval. inmiddels zijn door de app al meer dan een miljoen stukjes afval opgeraapt en geregistreerd. Je kunt de app supermakkelijk downloaden en vervolgens tijdens je blokje om al je opgeraapte zwerfafval van een locatie voorzien. Zo kan duidelijk in kaart worden gebracht waar het afval de grootste problemen veroorzaakt. De app heeft al ontzettend veel impact gehad; niet alleen omdat wereldwijd overal mensen afval oprapen, maar ook omdat zelfs wetten op de geografische data worden gebaseerd.

In San Francisco werd de belasting op sigaretten verhoogd, toen inzichtelijk werd dat de peuken voor afval op straat zorgden. De belasting werd gebruikt om de stad weer schoon te maken. Op een school in California ontdekten studenten door de app dat er rond de school overal rietjes lagen. Dit resulteerde in het volledig uitbannen van rietjes op de school. Litterati heeft net een succesvolle crowdfundingcampagne achter de rug én funding van de National Science Foundation gekregen. Fun fact: Nederland staat op plaats 2 van actieve landen die meedoen, dus hier ben je écht niet de enige.

© Litterati op Google Play Store

Kim  en Koen

Eerder schreven we al een uitgebreid artikel over designduo Kim en Koen: zij maken de gaafste nieuwe meubels uit afvalmaterialen. 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.