Geldzaken
Duurzaam ondernemen

Lening voor duurzame ondernemers in nood 

Het Duurzaam MKB Fonds wil duurzame ondernemers door coronacrisis heen helpen.
10-11-2020 - door Maartje
Ondernemers komen in zwaar weer door de coronamaatregelen

Vele ondernemers in Nederland zitten momenteel in zwaar weer. En nu de coronamaatregelen nog wel even aanhouden, is het wellicht ook voor jouw onderneming erg lastig aan het worden. Bijvoorbeeld omdat je je restaurant of winkel hebt moeten sluiten of omdat er geen evenementen meer worden georganiseerd. Heb je behoefte aan werkkapitaal? Dan is het net gestarte StartGreen Fonds Duurzaam MKB wellicht interessant.

Eerder schreven we al over de verschillende steunmaatregelen van de overheid. Een van deze steunmaatregelen is de Verruiming Borgstelling MKB die afgekort de BMKB-C wordt genoemd. Deze regeling is bedoelt om ondernemers sneller en meer geld te kunnen laten lenen. De overheid staat namelijk voor een deel garant voor de lening. En dat biedt financiers de kans om aan meer ondernemers een lening te bieden.

Duurzaam MKB Fonds biedt coronakrediet

Het StartGreen Fonds Duurzaam MKB is onlangs opgericht om duurzame ondernemers door de coronacrisis heen te helpen. Het fonds heeft ruim 10 miljoen beschikbaar dankzij bijdragen van Invest-NL en verschillende oud-ondernemers. Het fonds kan hiermee BMKB-C kredieten verstrekken tussen de € 200.000 en € 2 miljoen. Extra fijn is dat deze kredieten juist ook bedoelt zijn voor ondernemingen die weinig zekerheden kunnen bieden aan financiers.

StartGreenCapital heeft het Duurzaam MKB Fonds opgezet: "Wij willen niet dat de transitie naar een duurzame economie vertraging oploopt. De coronacrisis heeft ons laten zien dat duurzame koplopers nodig zijn voor het herstel van onze economie. Ons doel is om zoveel mogelijk duurzame ondernemers door de coronacrisis heen te helpen!"

Criteria voor een lening van het Duurzaam MKB Fonds:

  • Vlak vóór de uitbraak van het coronavirus was je onderneming in de kern gezond
  • Je onderneming ondervindt liquiditeitskrapte als gevolg van de coronamaatregelen 
  • Je onderneming levert een concrete duurzame of maatschappelijke positieve bijdrage
  • Als ondernemer stel je je persoonlijk borg voor tenminste 10% van de hoogte van het krediet

Voldoe je hieraan? Dan kun je een leningvoorstel indienen.

Crowdfunding in tijden van corona

Er is ook een optie om de BMKB-C lening te combineren met crowdfunding via het platform Oneplanetcrowd. Zo kunnen ook je fans en klanten een (extra) steentje bijdragen aan het voortbestaan van je onderneming. Wil je geen lening maar wél crowdfunden, kijk dan even naar de steun die ASN Bank biedt aan duurzame ondernemers die willen crowdfunden. 

Tenslotte kun je ook bij je bank terecht voor een lening. Heb je bijvoorbeeld een ASN Zelfstandigen rekening voor je onderneming, dan kan je nu een zakelijk krediet aanvragen tegen een tarief van 3,5%. En ASN Bank helpt duurzame ondernemers die lid zijn van hun platform Voor de Wereld van Morgen ook op andere manieren. Dus kun je wel wat hulp gebruiken in deze moeilijke tijden, neem dan even contact met ons op!

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!