Lelijke tomaat kan terecht in Verspillingsfabriek 

11-02-2016

Foto: Marcel van den Bergh | Bron: Volkskrant

Na het grote succes van Kromkommer en restaurant Instock lijkt met de komst van de eerste Verspillingsfabriek de markt voor kliekjes en afwijkende groente definitief opengebroken. Reststromen van restaurants, supermarkten, toeleveranciers en groothandels belanden niet meer massaal in de verbrandingsoven, maar krijgen een nieuw leven in de Verspillingsfabriek.

Alleen perfecte rondjes

Je denkt misschien dat het probleem met voeding bij de consument ligt, die gemiddeld 50 kilo prima eten weggooit, maar het grote probleem zit bij de tussenhandel. Wist je bijvoorbeeld dat de kontjes van een tomaat in de vuilnisbak belanden, omdat ze niet mooi genoeg zijn voor een hamburger bij een fastfood keten? Of dat misvormde wortelen het schap in de supermarkt niet halen, omdat hun vorm de consument niet aanspreekt? Daar gaat de Verspillingsfabriek de strijd mee aan. De kontjes van de tomaat, kunnen namelijk prima in een pastasaus. De resten vlees smaken lekker in een stoofpotje. Samen met universiteiten, foodies en studenten werken ze aan verschillende producten die vanaf maart in de fabriek van de band zullen rollen.

'Verspild gebouw'

De eersten reststromen die zich aandienden kwamen van de Plus-supermarkten, zo schrijft de Volkskrant. Daarvoor maakte eigenaar Bob Hutten OverLekker: soep van tomaten die waren overgebleven in de supermarkt. Dat smaakte naar maar. Hutten: 'Toen heb ik gezegd: we gaan er een fabriek mee beginnen'. De Verspillingsfabriek ontstond in een fabriekspand in Veghel dat al tien jaar leeg stond. 'Een 'verspild gebouw', waar Hutten koel- en productieruimtes in plaatste.

'Verspild talent'

Op 1 maart opent de fabriek officieel. Het is de bedoeling dat er mensen met afstand tot de arbeidsmarkt komen werken: 'verspild talent'. De reststromen komen voornamelijk van boeren en bedrijven die aan supermarkten leveren.

De winkel in

De producten van de Verspillingsfabriek zijn duurder dan die van concurrenten. Dat komt met name door de logistiek en extra handelingen. De vraag is nu: wie wil dit probleem (van voedselverspilling) oplossen door onze producten in de winkel te leggen?

Bron: Volkskrant

Meer lezen?