Natuur
Groene stad

Leestip: Handboek voor guerrilla gardeners 

Ik droom er al jaren van, een bloeiende geveltuin. Met de tips uit het Guerilla Gardening handboek kan het niet meer misgaan!
26-05-2021 - door Maartje
Guerilla garden in Nederland

Een bloeiende guerilla garden Foto: Thomas Duiker

Bioloog Cerian van Gestel staat aan het hoofd van de meeste vredelievende guerrilla beweging die ik ken: de guerrilla gardeners. Hun missie is om het straatbeeld radicaal te vergroenen; ze zetten de aanval in op kale boomspiegels en gaan braakliggende bouwplaatsen te lijf met bloembommen. Meedoen is makkelijk, blijkt uit het handboek dat Cerian schreef. Ik las het in één ruk uit. 

"Guerrilla Gardening, handboek voor buurtvergroeners" is de volledige titel van dit praktische en aanstekelijke boek. Al sinds 2008 komt Cerian met de Guerilla Gardeners in actie voor meer groen op straat. Inmiddels telt de beweging in Nederland al duizenden leden.

Op de website en verschillende social media kanalen worden aanstekelijke voorbeelden gedeeld van guerrilla acties en tips om zelf aan de gang te gaan. En ook het boek staat er vol mee. Handige checklists, prachtige foto's en verhalen van guerrilla gardeners door heel Nederland maken dat je vingers beginnen te jeuken. Al je bezwaren 'te moeilijk, te eng, te illegaal' worden in één klap van tafel geveegd.

Het boek staat vol met handige tips en checklists

Wat is guerrilla gardening?

De Bowery Community Garden in New York wordt gezien als de start van de moderne Guerrilla Gardening beweging. In 1973 toverde kunstenaar Liz Christy een verlaten stuk land vol afval met hulp van buurtgenoten om tot een bloeiende buurttuin. De tuiniers noemden zichzelf de Green Guerrilla's. Tot op de dag van vandaag wordt de tuin, die inmiddels de Liz Christy Bowery Houston Garden is genoemd, door hen onderhouden. 

In 2004 kreeg de beweging meer bekendheid door de Brit Richard Reynolds die via een blog zijn guerrilla gardening activiteiten in Londen deelde. In 2008 schreef hij het boek "On Guerrilla Gardening" waarmee hij hét gezicht van de guerilla beweging in Engeland werd. In Nederland startte Cerian, die toen nog bij GroenLinks werkte, de website GuerrillaGardeners.nl waarna de beweging ook in Nederland snel groeide.

De aanleg van een guerilla tuin in een boomspiegel. Foto: Guerilla Gardeners

Cerian: "Ik definieer guerrilla gardening als tuinieren in de publieke ruimte, met of zonder toestemming." Overigens zijn er steeds meer gemeentes die het tuinieren door buurtbewoners juist stimuleren, bijvoorbeeld met subsidies of het beschikbaar stellen van planten (check de site van je gemeente!). Je zult dus niet zo snel écht illegaal bezig zijn. 

Waarom guerilla gardenen?

We hoeven je waarschijnlijk niet meer uit te leggen dat de biodiversiteit in Nederland gierend achteruit gaat. Nergens in Europa gaat het zó slecht met de biodiversiteit als hier. Onze buurten zijn versteend: asfalt en tegels bedekken onze waardevolle grond. Hoe minder planten, bloemen en groen, hoe 'armer' onze natuur wordt.

En dat terwijl een omgeving vol natuur enorme voordelen biedt: het reduceert stress, maakt je creatiever zorgt voor schonere lucht en houdt je buurt koeler als de temperaturen stijgen. Zelfs met het verwijderen van 1 stoeptegel voor een paar stokrozen zorg je al direct voor meer waardevolle natuur in je buurt.

Wip een stoeptegel, zet er een plant in! Foto: NK Tegelwippen - Raymond Landegent

Het handboek staat vol met praktische tips ("de beste planten voor een guerrillatuin") en ideeën voor guerrilla projecten (mosgraffiti maken, zaadbommen werpen). Zo word het je écht heel makkelijk gemaakt om te gaan beginnen. En mijn favoriete idee: start een uitgebloeide-bloembollen-adoptiebureau. Laat je buren weten dat ze bij jou terecht kunnen met hun uitgebloeide bloembollen (toch handig die buurtapp!) en plant deze in geveltuinen, boomspiegels, of in de grond onder die net door jou gewipte stoeptegel.

Ontketen de groene revolutie in je buurt

Cerian schreef het boek om haar passie voor guerrilla tuinieren te delen: "Het voelt als het krijgen van een cadeautje om ergens in een stad een straatje tegen te komen met geveltuinen en bloemen rond de bomen."

Beginnen je vingers inmiddels te jeuken? Koop dan meteen het boek! Guerilla Gardening - Handboek voor buurtvergroeners kost €22,50 en is te koop via de website van de Guerilla Gardeners Nederland of Bol.com.

Guerrilla Gardening - handboek voor buurtvergroeners, geschreven door Cerian van Gestel

Lees er meer over

Groene vingers of niet, deze artikelen bieden genoeg inspiratie en toffe voorbeelden!

 

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!