Geldzaken
Duurzaam wonen

Lagere maandlasten? Zo doe je dat. 

Help het klimaat een handje door comfortabeler te wonen (en ook nog eens geld te besparen!).
19-02-2018 - door Redactie
Je huis goed isoleren doet wonderen voor je energierekening

Je huis goed isoleren doet wonderen voor je energierekening | Foto Moja Msanii

Martijn kocht samen met Wouter een tochtige bovenwoning uit 1912 in Den Haag. Ze zijn de woning zelf aan het renoveren en verduurzamen. De energierekening is al gedaald van €190 naar €50 euro per maand en gaat nog steeds omlaag. Hij deelt met ons zijn gouden tips voor een duurzamere woning met lagere maandlasten! In dit eerste deel het grovere geschut: leidingen en isolatie.

Verliefd op een tochtig huis

Het huis dat Martijn en Wouter kochten voldeed niet bepaald aan hun eisen: comfortabel en duurzaam. Maar de rustige ligging vlakbij het centrum en de fijne sfeer wonnen hun hart. (En op loopafstand van het station is veel waard als je geen auto hebt). De gebrekkige staat van het huis werd een uitdaging: zorgen dat het van het gas af kan en dat het comfortabel wordt! De drive hiervoor is persoonlijk vertelt Martijn: 'Ik ontwikkel bij ASN Bank de fondsen voor ASN Beleggingsfondsen en beheer de ASN Duurzame Mixfondsen. Ook privé is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Ook was ik er direct van overtuigd dat het een goede investering is'.

Verbouwing MartijnDe huiskamer met en suite deuren die ze via Marktplaats op de kop tikten.

Kachel op vol vermogen

De eerste stap was het aanpakken van de infrastructuur. 'Er liepen enorm grote leidingen door de gang: één en al warmteverlies. Nu hebben we ruim 200 meter aan leidingen door de vloer. Goed geïsoleerd waardoor de warmte aankomt in de kamer die je wil verwarmen. Het verschil met voor de verbouwing is groot; toen moesten we permanent stoken om het warm te hebben. Met de kachel op vol vermogen steeg de temperatuur maar met één graad per uur! Nu zetten we de verwarming na een half uur uit en zitten we er de rest van de avond in de woonkamer warmpjes bij.'

De grootste opgave

De tweede stap was de grootste opgave: isoleren. Huizen van voor 1930 hebben geen spouwmuur. Mocht je die wel hebben dan is na-isoleren vaak een erg goede investering. 'In ons huis uit 1912 hebben we ’t anders opgelost: daar hebben we alle buitenmuren van een voorzetwand voorzien. Dat zijn kant-en-klare panelen die je vastschroeft en gemakkelijk op maat kan zagen. Onze muren zijn 11cm dikker geworden, waardoor ons huis behaaglijk warm blijft.' Mocht je 11 cm iets teveel van het goede vinden: je hebt ook panelen vanaf 6cm, dat geeft al veel comfort.

Ook het dak is nu goed geïsoleerd: daarvoor bestelden Martijn en Wouter ruim 18 kubieke meter aan Rockwool. 'Hoe je het beste je dak isoleert hangt van de constructie van je dak af; vaak is het niet moeilijk. De website van Milieucentraal over dakisolatie heeft ons goed op weg geholpen. Dit was wel de heftigste klus in ons huis: alle plafonds moesten eruit en we hebben tot dertig centimeter puin in de slaapkamers gehad.' Een goed moment hiervoor is natuurlijk als je net een huis hebt gekocht maar er nog niet in woont. 'Wij verbouwden de woning terwijl we er al woonden. Voordat ik naar mijn werk ging moest ik soms het stof van mijn jasje afkloppen, het zat overal. Het fijne is dat we meteen de schimmel, tocht en vocht zijn kwijtgeraakt. Dit is zoveel comfortabeler.'

Wouter isoleert vloerWouter aan het werk om de vloer te isoleren

Ook als je huurt kun je geld en CO2 besparen

Natuurlijk; als je eigenaar bent doe je vaak meer om je huis duurzaam te maken. Maar als huurder hoef je niet stil te zitten. Wist je dat je met simpele radiatorfolie heel veel warmte binnen kunt houden? Er zijn hele handige kant-en-klare pakketjes met magneetstrips, maar met aluminiumfolie waarbij je de glanzende kant naar de radiator houdt en wat magneetjes lukt ’t ook. Opbrengst: een dinertje voor twee, ieder jaar weer!

Ook met de instellingen van je CV ketel kun je veel geld en CO2 besparen. 'Veel installateurs laten een ketel namelijk op de fabrieksinstelling staan. Dat betekent dat je CV-water vaak 80 of soms zelfs 90 graden warm wordt. CV-ketels werken veel efficiënter bij lagere temperaturen. Ideaal is 60 graden, omdat dan alle condensatiewarmte kan worden benut.' Verlaag de CV-watertemperatuur en je bespaart. Als je het niet snel genoeg warm krijgt in huis kun je altijd de watertemperatuur iets verhogen totdat je jouw ideale mix hebt gevonden.

Kijk voor meer informatie en tips over het verduurzamen van je (huur)woning ook eens op de website van Slimwoner.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.