Lacoste: van krokodil naar bedreigde diersoort 

De opbrengst gaat naar het Save our Species-project
02-03-2018

Dit is de polo van de Cao Vit Gibbon, waar nog 150 exemplaren van bestaan in het wild (foto: Lacoste)

Waar denk je aan bij het kledingmerk Lacoste? Grote kans dat het de iconische krokodil is die altijd fier op de poloshirts prijkt. Voor even maakt de krokodil, een verwijzing naar de bijnaam van ontwerper René Lacoste, plaats voor figuurtjes van de tien meest bedreigde diersoorten op aarde.

Bedreigde diersoorten

Het aantal shirts dat van een bepaald dier wordt verkocht, wordt bepaald aan de hand van het aantal dieren die van datzelfde soort nog in het wild leven. Zo wordt pijnlijk duidelijk hoe zwaar deze diersoorten het hebben. Van de Javaanse neushoorn zijn er bijvoorbeeld maar 67 exemplaren in het wild en dus evenveel (lees: weinig) polo's. Het diersoort dat er relatief het beste vanaf komt is de Anegada rotsleguaan, waar 450 versies van zijn. In totaal zijn er 1.775 shirts geproduceerd. Het dier met de minste polo's is de Vaquita, of Californische bruinvis. Van dit zeezoogdier leven nog maar 30 exemplaren in het wild.

Save our Species

Met de aankoop van een polo steun je het 'Save our Species'- project. Dit project is een samenwerking tussen Lacoste en de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN). Samen willen zij stil staan bij dieren met wie het minder goed gaat dan de krokodil. Als je zelf een exemplaar wilt hebben, moet je wel diep in de buidel tasten. Je betaalt gemiddeld 150 euro per kledingstuk. Voor het goede doel, moet je maar denken. Update: inmiddels zijn alle shirts uitverkocht. Je kan nog wel het Save our Species-project steunen!