Laat mode geen afval worden 

Een grootscheepse inzamelingsactie van de H&M moet de kledingafvalberg verkleinen
12-04-2016 - door Milou

De Britse artieste M.I.A. is het boegbeeld van de campagne van H&M

Jaarlijks gooien we in Nederland zo’n 135 miljoen kilo textiel weg, hiervan wordt ongeveer een kwart gerecycled. Dit betekent dat nog steeds heel veel kleding wordt verbrand. Zonde van het milieu en de gebruikte grondstoffen! Dat vindt ook kledingketen H&M en daarom organiseren ze dit jaar voor het eerst de World Recycle Week.

1000 ton versleten kleding

De World Recycle Week vindt plaats van 18 tot en met 24 april 2016. H&M wil in deze actieweek 1000 ton versleten en/of oude kleding inzamelen in 3600 filialen wereldwijd. De week is onderdeel van een grotere, en al langer lopende campagne, ‘Closing the Loop’. De grote Zweedse keten heeft zichzelf ten doel gesteld om circulair te gaan produceren. Volgens het bedrijf is 95% van het textiel dat jaarlijks wordt weggegooid geschikt om opnieuw te dragen of te recyclen. Op dit moment wordt al een deel van het ingezamelde textiel benut om nieuwe kledingstukken van te maken. Bijvoorbeeld door de gerecyclede garens te gebruiken voor een nieuwe collectie. Volgens het modehuis kan nu aan een nieuw kledingstuk zo’n 20% gerecyclede garens toegevoegd worden zonder dat het aan kwaliteit verliest. H&M denkt binnen enkele jaren dicht bij de 100% te komen.

Op naar circulair produceren

In het kader van Closing the Loop kun je als consument sinds 2013 je versleten of oude kleding inleveren bij één van de H&M filialen wereldwijd. Dit hoeft niet per se kleding van de keten zelf te zijn. In ruil voor je textiel-donatie ontvang je een kortingscoupon voor een nieuw artikel. Op de website is precies te zien hoeveel kilo textiel er per land, waar H&M actief is, is ingezameld. In Nederland staat de teller momenteel op 1.400.000 kg. Voor iedere kilo ingezameld textiel doneert de H&M een klein bedrag aan een goed doel, in Nederland is dat Unicef.

Bedenk goed wat je met je versleten spijkerbroek doet

H&M is niet de enige modeketen die oude of versleten kledingstukken inzamelt met het doel om dit te hergebruiken. Dit kan bij steeds meer modezaken en ketens. Kijk eens rond waar jij jouw versleten spijkerbroek kunt inleveren zodat hij een tweede leven krijgt! Dit hoeft niet per se bij een winkel te zijn, het kan bijvoorbeeld ook in een container van Sympany. Ook zij zorgen ervoor dat de kleding die jij niet meer nodig hebt, goed terecht komt.

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!