Laat dat water maar komen 

Elke dinsdag onderzoeken we een trend. Deze week initiatieven tegen wateroverlast.
06-10-2015

Foto: RuSt www.elkedagrust.nl

Wateroverlast. Het komt steeds vaker voor én het komt dichterbij. Vorig jaar zomer stond mijn buurt in Amsterdam volledig onder water en dreef er een jongen op zijn luchtbed door de straten. Een paar dagen geleden was Zuid-Frankrijk aan de beurt. Heftige regenval. Wegen en woningen liepen onder water. Een paar mensen overleefden het zelfs niet. Er zijn creatieve oplossingen nodig in de strijd tegen het water.

Overlevingspakket

Sinds een paar weken ligt er bij mij op zolder een rubberboot met pomp. Een WakaWaka lamp. Eten voor een dag of twee en wat liters water. Eigenlijk gewoon een overlevingspakket. Misschien een tikje overdreven? Sinds ik de overstromingskaart van Nederland heb bestudeerd, leek me: ‘better safe than sorry’. Zo’n overlevingspakket is natuurlijk behoorlijk reactief. Wat kunnen we zelf doen om ons te weren tegen het water? Er komen steeds meer initiatieven.

Waterplein

Het Benthemplein in Rotterdam is een zogenaamd waterplein. Bij hevige regenval loopt het vol alsof het een zwembad is. Miljoenen liters water kunnen erin. Als het droog is, wordt er gesport. Het is een initiatief van de gemeente en de omwonenden.

Watermaker

Bureau NOHNIK bedacht een oplossing voor de druk die wateroverlast op het riool geeft, waardoor ons drinkwater gevaar loopt. De oplossing is om regenwater op te vangen en te bergen. Vervolgens wordt het gezuiverd door planten, zodat het schoon drinkwater wordt. De opvang vindt plaats op gebouwen, parkeergarages en leegstaande kantoren. Deze oplossing biedt ook in de toekomst schoon drinkwater.

Groene daken

Een minder ingrijpende oplossing is een groen dak. De planten absorberen het water, waardoor er minder doorstroomt naar het riool. Als je dan ook eetbare planten op je dak laat groeien, los je meteen een ander probleem op. Minder tegels in de tuin helpt ook al enorm om tijdelijke wateroverlast op te vangen.

Drijvende wijken

Dit gaat over bestaande bouw. Misschien ligt de toekomst van huizen wel op het water. Dan bewegen ze mee met het dalen en stijgen van de waterspiegel. Een bijvoorbeeld is Schoonschip, de drijvende wijk in Amsterdam Noord. Ook in Delft wordt een kleinschalige wijk van drijvende woningen gebouwd. In Rotterdam bieden dijken ook huisvesting aan bedrijven.

En dit is maar een kleine selectie van de initiatieven die oplossingen bieden voor het water. We zien in elk geval een trend. En als die doorzet, zijn we straks in elk geval goed voorbereid.