Kun je koffieprut gebruiken om broeikasgas op te vangen? 

Gewoon koffieprut zou een ideaal wapen zijn tegen broeikasgassen. Hoe zit dat nu echt? Wij zochten het uit.
24-09-2015
Foto: Petteri Sulonen, Flickr, CC-BY 2.0

Foto: Petteri Sulonen, Flickr, CC-BY 2.0

Koffie is de redder van de dag voor iedereen die wel eens een nachtje slaap gemist heeft. Wordt koffie ook de redder van het klimaat? De Volkskrant suggereert van wel. Koffieprut kan namelijk gebruikt worden als methaanfilter, ontdekten enkele wetenschappers. Dat zou een verrassend simpele oplossing van een hardnekkig probleem zijn. Want methaan is een van de ergste broeikasgassen, 25 keer zo goed in het vasthouden van warmte als zijn broertje, CO2.

Maar er is wel vaker victorie gekraaid in de strijd tegen klimaatverandering, waarna helaas de oplossing toch meer beloftevol dan praktisch haalbaar bleek. Is dit ook zo met dit nieuwe methaanfilter? Wij zochten het uit.

Koffieprut als methaanfilter

De beste ideeën worden geboren tijdens een koffiepauze. Zo ook bij onderzoeker Christian Kemp, werkzaam aan de Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST) in Zuid Korea. Hij zat koffie te drinken, keek naar de overgebleven koffieprut en vroeg zich af: zouden we dat ook kunnen gebruiken om methaan mee op te vangen?

Hij besloot het uit te testen. Kemp gebruikte gewone koffieprut van de universiteit, warmde deze op verschillende manieren op en deed verschillende tests. Na enkele minder succesvolle experimenten waarbij onder meer een proefopstelling in de brand vloog, lukt het Kemp en zijn collega's om een goede samenstelling te maken van koffieprut en natirumhydroxide (een huis-tuin-en-keuken chemisch middel). Kemp noemt dat "geactiveerde koolstof". Deze mix blijkt zeer geschikt te zijn om methaan, maar ook andere gassen, zoals waterstof in op te slaan.

Kortom, ideaal om het klimaat te redden, toch? Nou, er zit een addertje onder het gras.

Koffieprut in je aardgasauto

Het punt is dat Kemp strikt genomen een nieuwe manier van opslaan van methaan uitgevonden heeft. Het methaan verdwijnt niet, het blijft als het ware steken tussen de koffieprutmoleculen.

Wij stuurden Kemp een email met de vraag of zijn uitvinding zou helpen in de strijd tegen klimaatverandering, waarop Kemp terugmailde: "Het oorspronkelijke doel van ons onderzoek was om een on-board (bijvoorbeeld in een auto) methaan opslagmateriaal te ontwikkelen."

Methaan kennen wij in Nederland als aardgas. De koffieprut vol met methaan kan dus gebruikt worden als een goedkope manier om aardgas- en waterstofauto's van biobrandstof te voorzien. Je hoeft dan gas niet meer te bewaren onder druk in dure en gevaarlijke gastanks. 

De uitvinding van Kemp is dus in eerste instantie niet bedoeld om klimaatverandering tegen te gaan, maar om auto's te laten rijden.

Koffieprut als redder van het klimaat

Toch zitten er veel milieuvoordelen aan koffieprut als methaanfilter. Het verbranden van methaan is namelijk veel milieuvriendelijker dan het te laten ontsnappen in de lucht. Na verbranding blijft er eigenlijk alleen water en CO2 over, wat dus een stuk minder opwarming veroorzaakt. 

Ook zijn goedkope methaanfilters hard nodig. Denk maar aan een grote boerderij waar veel methaan vrijkomt doordat koeien scheten laten (echt waar!) en er ook in mest veel methaan en andere broeikasgassen ontstaan. Methaanfilters zijn nu vaak van dure chemicaliën en metalen gemaakt. Dan is een filter van koffieprut een uitkomst. 

Bovendien is volgens Kemp zijn idee "schaalbaar". Dat betekent dat je de filter van koffieprut relatief gemakkelijk op grote schaal kunt inzetten. De basismaterialen koffieprut en natriumhydroxide zijn namelijk ruim voorhanden. Het geactiveerde koolstof kan in een eenvoudig proces gemaakt worden en is ook mobiel: je kunt het materiaal overal mee naar toenemen en installeren. Een extra voordeel is dat je een afvalproduct inzet om een nieuw, waardevol product mee te maken.  

Het klinkt aan alle kanten alsof koffieprut een gouden toekomst tegemoet gaat. Misschien sta je binnenkort wel bij de boer en neem je niet alleen eieren en melk mee, maar vul je ook meteen je aardgasauto met blokjes geactiveerde koffieprut. Vers gemaakt door de boer zelf, van prut uit eigen koffieapparaat en scheten van zijn eigen koeien...

Meer lezen?

De website gizmag heeft een uitgebreide reportage over het onderzoek van Kemp en de zijnen.

Het artikel met de beschrijving van het onderzoek van Kemp en zijn collega's vind je hier

Benieuwd naar meer over klimaatbescherming en de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied? Lees dan snel onze pagina over alles wat je over klimaatverandering wilt weten.